Vikaren fra helvete

Paprika Steen er glitrende som den utenomjordiske vikaren Ulla Harms i «Vikaren».

Publisert

Vikaren - Danmark 2007. Regi: Ole Bornedal. Med Paprika Steen, Jonas Wandschneider, Ulrich Thomsen, Sonja Richter.

Aldersgrense 11 år

Klasse 6b får en ny vikar som viser seg å kunne lese elevenes tanker. I tillegg er hun frekk, tyrannisk og overambisiøs. Det viser seg raskt at Ulla ikke er som alle andre lærervikarer.

Filmens hovedperson, Carl (Jonas Wandschneider), finner etter hvert ut at hun må være en alien sendt fra det ytre rom etter at han tar henne på fersken i å gjøre magiske ting med en kule. Elevene forsøker å gi beskjed til foreldrene at noe er galt med vikaren, men blir avspist med at de har for livlig fantasi. Overfor foreldrene er vikaren verdens søteste og hyggeligste person. Det hele topper seg når Ulla vil ha med elevene på klassetur til Paris.

«Vikaren»s største fortrinn er at den balanserer godt mellom komedie og grøsser. Det er hele tiden noe overraskende som skjer. I tillegg er filmet velsignet med gode skuespillerprestasjoner. Paprika Steen stjeler naturlig nok showet. Hun overbeviser som alien og veksler mellom å være iskald, ondskapsfull, imøtekommende og sjarmerende.

Heder også til Ulrik Thomsen som spiller Carls frustrerte far og Jonas Wandschneider som spiller Carl.. Filmen er virkelig morsom og underholdende. Dette er Harry Potter møter «Invasion Of The Body Snatchers» blandet med en dose humor. Det hele bygger seg fint opp mot et klimaks som selvsagt er forutsigbart, men artig.

Regissør Bornedal, som skremte vettet av oss med «Nattevakten», gjør nok en gang en god jobb med å skremme. Denne gangen er det rettet mot barn og jeg vil anslå at den passer best for barn fra ti år og oppover. Filmen anbefales også til voksne med sans for rå humor og science fiction-effekter.