ENSOM: Ellen Dorrit Petersen har hovedrollen i Blind.
ENSOM: Ellen Dorrit Petersen har hovedrollen i Blind. Foto: Kimm Saatvedt (Motlys)

Vellykket debut

«Blind» er en god film om et liv som blind.

Publisert

Blind – Norge, 2014. Regi: Eskil Vogt. Med: Ellen Dorrit Petersen, Henrik Rafaelsen, Vera Vitali,Marius Kolbenstvedt

Terningkast 5

Ingrid mister synet, og hun nekter å bevege seg ut av leiligheten mer. Det ensomme livet i mørket gir henne ideer som kanskje - eller kanskje ikke - stemmer overens med virkeligheten.

«Blind» er Eskil Vogts regidebut, etter å ha vært medforfatter på «Reprise» og «Oslo, 31. august». Det har derfor vært knyttet store forventninger til filmen – og Vogt beviser at han også egner seg som regissør.

Han klarer å sette oss inn i ideen om hvordan det er å være blind, selv om filmen selvsagt har bilder. Men den klaustrofobiske følelsen av å være lukket inne, uten å vite hva som skjer rundt deg, overføres til publikum.

Vi får også fortalt to parallelle historier – en om den svenske alenemoren Elin og en om den pornoavhengige Einar. Både Elin og Einar lengter etter noen å elske, men møter hindre på veien.

Disse historiene fungerer fint side om side med hovedfortellingen. Elin er troverdig som ensom, ung kvinne, mens Einar skaper sympati med sin dårlige selvtillit og sjenerte væremåte.

Ellen Dorrit Petersen er mesterlig i rollen som Ingrid. Man har ingen problemer med å tro på at hun er blind, og både bevegelsene og blikket er troverdig. Henrik Rafaelsen spiller en jovial ektemann som man automatisk liker, og Vera Vitali overbeviser som Elin. Marius Kolbenstvedt har vi hittil kunnet se på teater, og han tar et glimrende steg inn i filmverden.

Dette er ingen «lett» film som publikum suser gjennom med popkorn og brus før en kveld på byen. Den krever mer av sitt publikum, og det er mye som ligger under overflaten og venter på å bli oppdaget.

«Blind» vil nok ikke trekke de helt store publikumsmassene. Foretrekker du action og spenning, vil dette kunne bli for langsomt for deg. Men det er en god film som fortjener å bli sett. Det er humor og grøss om hverandre, og et innblikk i en verden de fleste slipper å kjenne på kroppen.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!