Varmt og presist om sorg

Ole Giæver er et navn å merke seg blant norske filmregissører.

Publisert

Sommerhuset – inkludert kortfilmen Tommy – Norge 2007. Regi: Ole Giæver. Med Anders Baasmo Christiansen, Bjørn Sundquist i Tommy. Med Maria Bock, Marte M. Solem, Kim Sørensen, Karoline Øyan

Aldersgrense: Tillatt for alle

Ole Giæver har laget kortfilm og novellefilm. Det er et format som ofte faller mellom to stoler. Derfor er det viktig at distributører som Arthaus tar tak i slike talenter.

Nå har de satt sammen Giævers vittige kortfilm Tommy og hans lengre novellefilm «Sommerhuset» til en helaftens opplevelse. Ikke minst er det interessant å se at selv om temaene er ulike, så er tonen i filmene typisk for filmskaperen.

Giæver forteller tilsynelatende helt lineære, rett-frem historier uten fiksfakserier, men mellom linjene foregår det så mye mer.

«Sommerhuset» er en beretning om en ung kvinne og hennes behov for å ha full kontroll etter morens død. I sin kontrolliver er hun nå i ferd med å skyve alle bort fra seg, inkludert sin yngre søster. En reise tilbake til familiens sommerhus nordpå gir henne imidlertid nye perspektiver.

Maria Bock er svært god som den unge kvinnen, mens Kim Sørensen bringer en varm hverdagstone til det indre dramaet som foregår.

Rent teknisk er ikke «Sommerhuset» noen stor perle, men Giæver makter igjen å fortelle en historie som ligger i skjæringen det ubehagelige og såre. Her har vi definitivt en regissør som utfordrer tilskueren i det at han ikke beretter alt.

«Sommerhuset» er langt mindre humoristisk enn kortfilmen «Tommy» som utvikler seg til en vittig, vemmelig og verbal kamp mellom Bjørn Sundquist og Anders Baasmo Christiansen oppå snaufjellet.

SE TRAILEREN TIL SOMMERHUSET

217997

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!