Foto: SMN

Varm blånissemagi

«Julenatt i Blåfjell» er et ekte, snilt juleeventyr som vil treffe mange.

Publisert

Julenatt i Blåfjell - Norge 2009. Regi: Roar Uthaug, Katarina Launing. Med: Johan Tinus Austad Lindgren, Jan Gunnar Røise, Finn Schau, Kari-Ann Grønsund, Kyrre Hellum , Johan Tinus Austad Lindgren, Jan Gunnar Røise, Finn Schau, Kari-Ann Grønsund, Kyrre Hellum

Aldersgrense 7 år

(SIDE2:) La det være sagt med en gang; «Julenatt i Blåfjell» kommer til å bli årets store norske familiefilm, rett og slett fordi NRK har lagt grunnlaget for et stort publikum er så godt.

Skaperne bak filmversjonen har imidlertid valgt å gå sin egen vei i blånisseuniverset. Her er mye tematikk fjernet, samtidig som atmosfæren er utvidet og eventyret gjort enda større for å passe storformatet som en kinoversjon er. Nye skuespillere, ny historie og nye vinkler fornyer og forfrisker.

Der Jim Carrey og Robert Zemeckis farer gjennom «A Christmas Carol» i tilnærmet MTV-stil, føles «Julenatt i Blåfjell» tvers gjennom som en norsk produksjon, både i manus, rytme og i scenografi. Det er deilig å se en film som tar i bruk filmmagi uten å være hollywoodsk.

Les anmeldelsen av A Christmas Carol: En god julefortelling

Mot og grådighet
Historien er som følger; Prinsesse Fjellrose av Blåfjell er ikke en modig prinsesse. Mens andre leker ute i Blåtimen, den eneste tiden på døgnet blånissene kan vise seg trygt, våger hun ikke gå utenfor fjellveggen.

  • LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

Men da hun forstår at hennes gamle far, kongen, er syk og får inntrykk av at husfolkets penger er det eneste som kan redde ham, så bygger hun seg opp et mot som fører henne ut på eventyr. Blant annet til Rødnissene, en ikke helt vennlig innstilt frendegjeng. Og ikke minst til husbonden som holder på å gå fra konseptene ettersom stadig flere skinnende gjenstander forsvinner fra hans hjem.

«Julenatt i Blåfjell» er et ambisiøst prosjekt som legger mye i å skape et eget nisseunivers der barn er like kloke som voksne nisser. Dette lykkes filmskaperne godt med.

Men her legges også stor vekt på dataanimerte sekvenser. Disse gjennomføres med mer eller mindre hell. Møtet med de urgamle er vakkert og magisk, men både akescenene og porten til Blåfjell hører mer hjemme i et dataspill enn de gjør på et stort filmlerret.

Foto: Smn

Vakker scenografi
Best er den flotte scenografien til den prisbelønte Karl Juliusson. Mannen, som også skapte «Antichrist» og «Max Manus» og «The Hurt Locker»., har gjort blåfjellandskapet og husfolkgården vidunderlig julete å skue.

Til tross for at filmskaperne har skapt et eget nisseunivers, blir skuespillet i alle aldre enkelte ganger litt stivt og flatt. (Det er unntak.Verdig, nær og best er Finn Schau som nissekongen i Blåfjell). Da er det adskillig mer temperatur i scenene med bonden. Jan Gunnar Røise løfter denne filmen med sin vittige rolle som mannen som tror på nisser.

«Julenatt i Blåfjell» vil engasjere de som den først og fremst er myntet på, nemlig barn fra sju år og oppover. Plottet er enkelt uten at det er overforenklende, det er spennende uten å være direkte nifst og det er en klar moral i historien uten at den er påtrengende. For oss eldre krever det imidlertid mer for å bli engasjert.

«Julenatt i Blåfjell» er et snilt og julete eventyr som trygt kan anbefales som en opplevelse for hele familien.

SE VIDEO AV JULENATT I BLÅFJELL

video_embed(12857,1);

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!