Tungt drama som lander trygt

Denzel Washington i toppform.

Publisert

Flight - USA, 2012. Regi: Robert Zemeckis. Med: Denzel Washington, Bruce Greenwood, Kelly Reilly, Don Cheadle, John Goodman, m.fl.

Aldersgrense 15 år

Den erfarne piloten Whip Whitaker (Denzel Washington) lever et hardt liv med one night stands og endeløse fyllekuler. Men han beviser hvilken god pilot han kan være når han redder nesten alle på passasjerflyet sitt, i en mildt sagt ekstrem situasjon. Media er tidlig ute med hyllestene, men statens etterforskning av ulykken bringer fram mistanker om hvem som egentlig har skylden for styrten. Whip blir satt på sitt livs største prøve og tvinges til å konfrontere sine indre demoner. Nedturen har bare såvidt startet.

Regissør Robert Zemeckis har valgt en dyster og alvorlig historie for sin første live action-film siden «Cast Away» med Tom Hanks i hovedrollen. Heldigvis har «Flight» også blitt hans beste siden gigantsuksessen han opplevde med klassikeren «Forrest Gump» i 1994. Han viser hvor fantastisk kompetent han kan være, med en svært nervepirrende gjennomføring av styrtsekvensen, for så å roe det hele ned med fokus på Denzel Washingtons tilnærmet briljante prestasjon.

Han får nemlig vist fram hele sitt register som skuespiller på en gripende og realistisk måte. Det kunne fort blitt i overkant melodramatisk, men Washington balanserer denne karakteren på en vidunderlig måte. Whip Whitaker er et ufordragelig menneske, men man får likevel sympati for denne forvaklede sjelen som har forspilt sine sjanser for et normalt liv. At han ble nominert til en Oscar for prestasjonen er forståelig og selv om statuetten går etter ryktene til Daniel Day Lewis for «Lincoln», burde Washington absolutt ha en sjanse. Et fabelaktig høydepunkt i en stor karriere.

«Flight» er spekket til randen med gode biroller. Bruce Greenwood og Don Cheadle er bunnsolide, med godt selskap av en svært energisk og morsom John Goodman. Han spiller en av Washingtons svirebrødre og står for filmens morsomste øyeblikk. Hans karakter får tankene til å gå til den legendariske «The Dude» fra «The Big Lebowski», spilt av Jeff Bridges, en film Goodman også spilte i. Dessverre er ikke Kelly Reilly et like heldig valg i rollen som filmens romantiske innslag. Hun forblir fryktelig anonym gjennom hele filmen og «Flight» hadde fortjent en bedre skuespiller i denne rollen.

Filmens største svakhet er derimot lengden. Det kan bli litt venting etter de store øyeblikkene og den kunne med hell vært utsatt for noe strengere redigering. Men hvis man forelsker seg helt i historien og karakterene, noe som er høyst sannsynlig, så er ikke dette et overveldende stort problem.

«Flight» er en vakkert filmet historie og har en nydelig melankolsk menneskelighet over seg. Scenene som har en lettere tone blir som små pusterom og passer godt inn i sammenhengen. Med en vellykket vekt på realisme vil den garantert engasjere og røre deg. Robert Zemeckis viser nok en gang hvilket enormt talent han har for å lage gode filmer og med solide prestasjoner i nesten alle ledd blir det en fortjent sterk femmer på terningen.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!