Foto: 20th Century Fox

The Revenant er en kraftprestasjon fra seiglivet DiCaprio

Intens og mektig overlevelsesthriller som trolig vil gi Leo DiCaprio hans første Oscar.

Publisert

The Revenant - USA 2015. Regi: Alejandro Gonzales Innaritu

Med: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Domhnall Gleeson, Will Poulter, Forrest Goodluck, Paul Anderson, Kristoffer Joner, Joshua Burge

Aldersgrense: 15 år

I fjor stakk Alejandro Gonzales Innaritus «Birdman» av med tre Oscar-statuetter, deriblant for beste film og beste regi. Nå nærmer det seg årets Academy Awards-utdeling, og imponerende nok er Innaritu allerede tilbake med en ny forhåndsfavoritt. «The Revenant» er nominert i hele 12 kategorier, og kan meget vel bli filmen som omsider gir Leonardo DiCaprio en gullmann til peishylla.

I tillegg har den vår egen Kristoffer Joner på rollelista, selv om han riktignok ikke er så mye å se i den endelige versjonen av filmen.

Etterlatt halvdød

«The Revenant» skal være inspirert av sanne hendelser, og utspiller seg på 1800-tallet i den røffe og mektige villmarken i Rocky Mountains. DiCaprio spiller pelsjegeren Hugh Glass, som blir svært hardt skadet etter et brutalt (og teknisk imponerende) basketak med en bjørn. Lederen av jaktlaget (Domhnall Gleeson) innser snart at de ikke vil klare å få ham med seg tilbake, og lar derfor tre menn bli igjen for å se til Glass og deretter gi ham en verdig begravelse.

Screen9na04

En av disse, den ikke spesielt moralsk anlagte Fitzgerald (Tom Hardy), ser imidlertid ikke poenget med å vente til Glass vandrer heden. Dermed etterlates vår mann alene og halvdød i ødemarken, hvor også fiendtlig innstilte indianere er på sporet av dem.

Glass er imidlertid en kar med antall liv på nivå med selv den seigeste katt, og klarer mirakuløst nok å komme seg på beina igjen. Og med dette blir filmen en intens skildring av hans strabasiøse ferd gjennom den ville naturen og dens mange farer, motivert av å hevne seg på Fitzgerald.

THE REVENANT: Leonardo DiCaprio leverer en kraftprestasjon.
THE REVENANT: Leonardo DiCaprio leverer en kraftprestasjon. Foto: 20th Century Fox

Sanselig og skittenrealistisk

Der Innaritus forrige film «Birdman» var et urbant kammerspill som ga følelsen av å være filmet i en lang og sammenhengende tagning, er «The Revenant» noe ganske annet, med sine panoramiske landskapsbilder og knapt en scene som ikke foregår ute i den vinterkalde og ekstremt lite gjestmilde villmarken.

Likevel deler de to filmene en nærmest klaustrofobisk intensitet. Også her er filmstilen preget av lange steadicamtagninger, denne gang kombinert med en sanselighet og et blikk for de naturgitte omgivelsene som føre tankene til Terrence Mallicks filmer. Fotograf Emmanuel Lubezki har dessuten utelukkende benyttet seg av naturlig lys, som gir bildene et kledelig røft og skittenrealistisk uttrykk.

ALENE I ØDEMARKEN: Leonardo DiCaprio får nok Oscar for denne rollen.
ALENE I ØDEMARKEN: Leonardo DiCaprio får nok Oscar for denne rollen. Foto: 20th Century Fox

Kraftprestasjon fra Leo

«The Revenant» er en slags westernfilm, men det oppleves vel så presist å kalle den en overlevelsesthriller, hvor hevn er en sentral komponent i historien. Filmen er storslått og mektig, med en spilletid på drøyt to og en halv time, som også inneholder elementer av drama og mer poetiske sekvenser. Samtidig bevarer den intensiteten hele veien – mye takket være Leo DiCaprio, som i stor grad bærer filmen med sin kraftprestasjon. Dette er ingen enkel rolle, med flerfoldige fysisk utfordrende scener uten dialog, gjerne også uten motspillere.

I tillegg er det fascinerende å se den fleksible Tom Hardy nok en gang innta en ny og nærmest ugjenkjennelig figur, i rollen som den bistre hardhausen Fitzgerald.

Jeg har riktignok litt problemer med å kjøpe hovedkarakterens i overkant brå bedring etter at han blir etterlatt i villmarken, men «The Revenant» er like fullt en intens og medrivende filmopplevelse. I tillegg vil filmen trolig gi Leo DiCaprio hans aller første Oscar, som vil i så fall vil være meget velfortjent.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!