Stum triumf

«The Artist» er en formidabel kunstnerisk triumf, og en dypt original hyllest til filmen.

Publisert

The Artist - Frankrike 2011. Regi: Michel Hazanavicius. Med: Jean Dujardin, Bérénice Bejo, John Goodman, James Cromwell, Penelope Ann Miller, Missi Pyle, Malcolm McDowell

Aldersgrense: Tillatt for alle

Det lages ikke filmer som «The Artist» lenger. Dette er nemlig en hyllest til Hollywoods gylne tid på tjuetallet, den gang filmen var stum. Det vil si, denne franske Oscar-favoritten handler om lydfilmens inntog (som for alvor kom med «The Jazz Singer» i 1927), og trusselen dette innebar for filmens første superstjerner.

Stumfilmskuespilleren og filmskaperen George Valentin nekter å tro at «the talkies» er noe mer enn et kast i en snart returnerende vind, og satser alt han eier på å stadig produsere film på den tause gamlemåten. Han skal imidlertid smertelig få erkjenne at han er i ferd med å bli en dinosaur, mens den unge jenta han en gang ga innpass i filmbransjen gjennom en statistrolle, er i ferd med å bli den nye lydfilmens store stjerneskudd.

Den enkle, men geniale ideen bak «The Artist», er at filmen selv er laget slik film ble laget på tiden den skildrer. Dette er med andre ord i all hovedsak en stumfilm, som med en imponerende presisjon har evnet å gjenskape alt fra kostymer og interiører til skuespillerstil og de filmatiske fortellerteknikkene man benyttet tilbake på tjuetallet.

Det er bare å reise seg i stående ovasjon for Michel Hazanavicius helstøpte regi. Men også for hovedrolleinnehaveren Jean Dujardin, som helt ned til tå- og fingerspissene ter seg som en klassisk filmstjerne av det virkelig gode, gamle slaget.

Historien er ikke spesielt komplisert, men tidskoloritten, detaljrikdommen og de mange referansene til filmhistorien gjør «The Artist» likevel til en rik og kompleks film. Men mest av alt er dette en mektig filmopplevelse fordi fortellingen i seg selv er så medrivende, i all sin edle enkelhet.

«The Artist» er en hyllest til fortidens stumfilmindustri, men også til filmen generelt. På en mesterlig måte viser den hva dette mediet handler om mer enn noe annet, nemlig følelser. Og her snakker vi både latter og tårer, da dette er en sjarmerende og morsom, men også rørende og vakker film.

«The Artist» er en fullendt og original filmopplevelse som gir deg lyst til å dykke ned i filmhistorien og se mye, mye mer.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!