Foto: Orvung film/Coriander (Orvung film/Coriander)

Stornazist i familien

I «Strengt hemmelig» avdekker filmskaperen en viktig, men skjult del av hennes families og vårt lands historie.

Publisert

Strengt hemmelig - Norge 2010. Regi: Benedicte M. Orvung. Med: Benedicte M. Orvung, Gunnar Sønsteby, Helge Nyfeldt Wiig, Finn Thrana, Knut Erik Jensen med flere

Dokumentarfilmskaper Benedice M. Orvung oppdaget plutselig at hennes familie har en dyster hemmelighet. Grandonkelen hennes, Karl Marthinsen, var nemlig politisjef og hirdleder under krigen, og muligens den nordmann som gjorde mest for å hjelpe okkupasjonsmakten og fremme nasjonalsosialismen her til lands.

Derfor ble han til slutt skutt av hjemmefronten (på dagen for filmens premiere), i en aksjon som igjen førte til at tyskerne henrettet 28 nordmenn som represalie. Begge disse hendelsene er nok medvirkende årsaker til at Karl A. Marthinsens navn er overraskende lite kjent for oss i dag.

Orvung har avdekket en svært interessant del av vår nasjonale krigshistorie, og fått med seg et meget imponerende lag intervjuobjekter. Familien forteller om skammen de har følt og fortsatt føler, øyenvitner gir detaljerte beskrivelser av likvidasjonen, Gunnar Sønsteby snakker for første gang brutalt ærlig om krigens realiteter, og flere som stod på Marthinsens side deler sine perspektiver på både mannen og perioden.

LES MER OM FILMEN HER

Var han Norges farligste mann?

At regissøren har fått disse sistnevnte i tale er kanskje det aller mest spennende ved filmen – det er ikke ofte vi får høre beretningene til nordmenn som samarbeidet med nazistene, selv om det var en god del av dem. Nettopp på dette ubehagelige området er filmen en effektiv og velrettet vekker.

Orvung har også skaffet til veie mengder med sjeldent arkivmateriale, og tatt noen formgrep som riktignok tidvis bikker over i det svulstige, men som gjør «Strengt hemmelig» til langt mer enn en samling snakkende hoder.

For tiden er norsk kulturdebatt preget av historiefortellere som ikke akkurat holder de mørke sidene av sin egen familie strengt hemmelige. Jeg vet ikke om jeg kan si det samme om dem alle, men Benedicte M. Orvungs kamp framstår i hvert fall som både viktig og nødvendig.

SE VIDEO AV STRENGT HEMMELIG:

video_embed(12970,1);

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!