Foto: Sandrew Metronome/Mirmar Film

Sterk historie om sorg

Godt skuespill og en gripende historie gjør «Sammen» til en film som bør ses.

Publisert

Sammen - Norge, 2009. Regi: Matias Armand Jordal. Med: Fridtjov Såheim, Evy Kasseth Røsten, Odin Waage

Aldersgrense: 11 år.

Spillefilmdebutant Matias Armand Jordal har både regissert og skrevet manus til «Sammen». Han forteller en historie som går sterkt innpå deg.

12 år gamle Pål skal på ferie med moren og faren. På vei til flyplassen blir livet snudd på hodet. Moren blir påkjørt av en trailer og omkommer.

Pål og faren prøver å leve videre. Men det viser seg snart at livet ikke kan bli det samme igjen. Faren prøver å skjule følelsene sine, mens Pål ikke vet hvordan han skal takle den nye tilværelsen. Hvordan lever man livet uten den man elsker høyest?

«Sammen» er en gripende film om et tema alle frykter. Her vises reaksjonene på en svært troverdig måte. Man kan se mye galt i valgene faren tar, men selv om handlingene ikke kan forsvares, føler man en sterk sympati for mannen som har mistet. Fridtjov Såheim spiller rollen på en fremragende måte. Han klarer å vekke både medfølelse og avsky hos publikum, og dette fungerer utmerket.

LES ALLE FILMANMELDELSER HER

Odin Waage imponerer i rollen som Pål. Selv om Pål på utsiden tar på seg en voksenrolle og prøver å håndtere både morens død og farens forsømmelse, er han egentlig bare en gutt som trenger kjærlighet. Dette klarer Waage å vise på en beundringsverdig måte.

Samspillet mellom Såheim og Waage er svært godt. Hele filmen ville raknet hvis ikke samspillet fungerte.

Det er ikke bare skuespillet som gjør denne filmen god. En slik historie kunne lett blitt klisjéfull og kjedelig, men Jordal faller ikke i denne fella. Vi får se et troverdig møte med døden. Det er få som ikke vil bli rørt av filmen.

Filmen er imidlertid ikke bare tragisk. Den er full av små, humoristiske øyeblikk. Dette gjør at det hele ikke føles så tungt og mørkt som det ellers ville ha gjort.

«Sammen» er en film som kan nytes av både unge og gamle, men antakeligvis vil et voksent publikum få mest ut av historien. Den tar opp temaer det er nyttig å reflektere over, og du vil antakeligvis gi en ekstra klem til de du er glad i etter å ha sett filmen.

video_embed(11997,1);

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!