Foto: Solum, Stian Lysberg (SCANPIX)

– Soleklart beste norske i år

"Upperdog" er i en klasse for seg blant året norske filmer. Les anmeldelsen.

Publisert

Upperdog - Norge 2009 . Regi: Sara Johnsen. Med: Hermann Sabado, Bang Chau, Mads Sjøgård Pettersen, Agnieszka Grochowska, Ole Paus, Birgitte Victoria Svendsen, Yngvild Støen Grotmol

Aldersgrense: 11 år

(SIDE2): De asiatiskfødte søsknene Axel og Yanne har vokst opp med hver sine adoptivforeldre, i hvert sitt sosiale sjikt i det norske samfunnet. Hun husker at hun ankom landet med en bror, han aner ikke at han har en søster. Men så drar Yannes polske venninne Maria kjensel på et gammelt bilde hos familien som har ansatt henne som hushjelp. Samtidig som hun tiltrekkes av husets arrogante adoptivsønn.

Parallelt med dette fortelles historien om den unge ekssoldaten Per, som føler seg urettferdig uthengt av en kvinnelig journalist som fulgte ham på oppdrag i Afghanistan. En historie som etter hvert flettes elegant sammen med resten av dramaet.

Skyldfølelsen
I Upperdog følger regissør Sara Johnsen opp tematikken fra den imponerende debuten Vinterkyss. Det handler om skyldfølelse og fortrengning. Filmens fullendte form oppleves også som en videreføring av førstefilmen.

I tillegg tar hun, som første norske spillefilmregissør, opp vårt engasjement i kriger utenfor landegrensene. Det var på høy tid at noen gjorde det.

Foto: Friland/SMN

Samtidig viser regissøren mer humor enn tidligere. Upperdog er slettes ikke så tung som den muligens høres ut.

Her etableres et særegent filmatisk univers, befolket av ekte mennesker, uten at det påberoper seg fullstendig realistisk kontakt med virkeligheten. Like fullt kommenterer filmen vår samtid skarpt, presist og tankevekkende. Noen scener sliter riktignok litt med troverdigheten, men langt flere demonstrerer filmskaperens imponerende evne til å kombinere kontroll med lekenhet.

I en klasse for seg
Sara Johnsens sikre grep om både form og fortelling fører tankene til tunge navn som Atom Egoyan og Ang Lee, og gjør at hun stiller i en klasse for seg selv her hjemme. Upperdog er den soleklart beste norske filmen hittil i år, og burde gi Sara Johnsen den internasjonale oppmerksomheten hun fortjener.

SE TRAILEREN HER

video_embed(12647,1);

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!