Foto: UIP

Sober og farlig Depp

Johnny Depp gjør gangsteren John Dillinger til en farlig og sårbar mann i Michael Manns mesterlige film.

Publisert

Public Enemies – USA 2009. Regi: Michael Mann. Med Johnny Depp, Marion Cotillard, Christian Bale, Billy Cudrup, David Wenham, Giovanni Ribisi, Stephen Dorff

Aldersgrense 15 år

(SIDE2:) I 1934 ble John Dillinger jaktet og funnet av amerikanske etterforskere. Da hadde bankraneren herjet Midtvestens banker i en årrekke med særdeles innbringende og voldelige utfall. Men Dillinger opererte under den store depresjonen. Det var en tid der mange opplevde svært liten velvillighet fra bankene. Mange arbeidsløse måtte stå med lua i hånden og se at banken tok huset, omtrent slik som i dagens USA.

Dillinger ble med sitt sjarmerende vesen etter hvert kjent som en slags omvendt Robin Hood. En av de store historiene er at han tok et gissel under et bankran, men slapp henne av utenfor hennes eget hjem da fluktbilen tilfeldigvis kjørte forbi der.

Nå er historien om Dillinger, hans store kjærlighet Billie Frechette og hans menn blitt film med Johnny Depp og Michael Mann bak roret. Det har blitt en nyskapende, sober og detaljrik historie om en gangster som til slutt ikke klarte å følge med i tiden.

Nye lover og nye etterforskningsmetoder, samt en tilsynelatende tro på sine venner, bragte Dillinger til hans endelikt.

I kjølvannet av Dillingers herjinger, tråklet nemlig det nyopprettede Bureau of Investigation. Ledet av J. Edgar Hoover, jobbet byrået sterkt for at forbrytelsene i en enkeltstat skulle bli sett på som et nasjonalt anliggende og at politiet ville ha myndighet til å jage skurker over statsgrensene. Samtidig tok de i bruk avlytting som en helt ny metode for å pågripe folk.

Michael Manns film handler derfor ikke bare om John Dillinger, men også om fremveksten av FBI og det moderne samfunnet slik vi kjenner det.

Johnny Depp er strålende tilstede som supergangsteren med det angivelig gode hjertet, men den brutale handlingsmåten. Hans kjærlighet for den vakre halvt indianske Billie Frechette (Marion Cotillard) er vakkert skildret og nennsomt tatt tak i både av Depp og Cotillard i stille kjemi. Depp portretterer Dillinger som en mann med flere sider, og ikke alle er like vakre. Et kobbel av gode rolleprestasjoner i birollene tar vare på denne historien.

Det hele følges av en rekke, for noen kanskje for, oppfinnsomt foto som gjør filmopplevelsen til noe utenom det vanlige. Manns bruk av digital HD-teknikk er både djerv og tidvis distanserende. Tidvis kunne vi gjerne fått sett mer av det det som gjorde Dillinger så ekstremt poulær, og litt mindre av knatrende maskingeværer.

Jevnt over fanger filmen en tidsånd der verken mennesker eller samfunn var så regulert som det er i dag. Et samfunn i endring, det «noe skulle skje» både i det store og med Dillinger selv.

Denne historien har like mye lidenskap i seg som Michael Manns berømte «Heat», men regissørens filmatiske grep gjør likevel at du som tilskuer blir litt mer observatør enn nødvendig. Derfor når ikke «Public Enemies» helt opp til Manns tidligere filmer som nevnte «Heat» eller «The Insider». Men den er vel verdt å se likevel.

SE VIDEO AV PUBLIC ENEMIES

video_embed(12350,1);

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!