Slå opp din latterdør

«Tropic Thunder» dundrer avgårde med frydefulle, dristige og gapskrattende smell.

Publisert

Tropic Thunder - USA 2008. Regi: Ben Stiller. Med Ben Stiller, Jack Black, Robert Downey jr, Tom Cruise, Jay Baruchel, Matthew McConaughey med flere

Aldersgrense 15 år

Britene har et meget bra uttrykk. «To take the piss» vil si at du må tåle de spøkene som kommer på din bekostning. Og det passer perfekt på denne nye komedien i storformat fra Ben Stillers side. «Tropic Thunder» utforsker de fleste og det meste av mytene rundt det å være en superstjerne - og sparker ikke helt utilsiktet til både en, to og tre skuespillere vi kan komme på i farten.

Historien er som følger. Tugg Speedmans (Ben Stiller) karriere som actionhelt er kraftig dalende, og selv et forsøk på å spille mentalt tilbakestående (den lette veien til en Oscar) har slått tilbake på karrieren hans. Når så den britiske regissøren Cockburn (Steve Coogan) får i oppdrag å lage tidenes krigsfilm, mønstrer han på.

Det gjør også nykommeren Kevin (Jay Baruchel), bløtvitsekongen Jeff Portnoy (Jack Black) og den store klassiske prissanker Kirk Lazarus (Robert Downey jr). Alle blir presentert i noen overdimensjonerte trailere i begynnelsen av filmen.

Downey jrs Lazarus er så «method» at han kjemisk farger huden for å spille en svart mann og som den store skuespiller han er, kan ikke den mest ekstreme situasjon bringe ham ut av rollen.

Tross sin synkende popularitetskurve, er stjernenes egoer mer enn godt nok intakt. Såpass intakt at når studiosjefen Les Grossman (en nesten ugjenkjennelig Tom Cruise) strammer skruestikkene på regissøren, tyr han til desperate handlinger og plasserer de bortskjemte uti jungelen. Dårlig research gjør imidlertid at de ikke forstår at akkurat det stedet er hovedarne for en ekte narkogerilja.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

SE VIDEO AV TROPIC THUNDER

video_embed(10870,1);

En film som «Tropic Thunder», som er en metafilm om en metafilm står alltid i fare for å bli litt for intern. Og den som kjenner en del til filmbransjen og mytene i Hollywood vil nok le aller høyest, men her er det nok å gapskratte av og mye å flire lunt av.

«Tropic Thunder» har pådratt seg kritikk fra flere grupper, spesielt har Stillers beskrivelse av en handikappet rollefigur skapt reaksjoner. Det er selvfølgelig en fare for at gjøgling med alvorlige temaer gjør oss mer mottakelige til å tråkke over streken i andre sammenhenger. Men her vender Stiller skytset like mye innover som utover - det vil si mot oss.

Tom Cruise oppviser en imponerende humoristisk sans og selvironi på egne vegne. Litt vel opplagt, men vi kjøper den likevel fordi vi morer oss så kostelig hele veien.

En del gjentakelser blir det etter hvert, men det tåler «Tropic Thunder», spesielt når de har en mann som Robert Downey jr å spille på.

Undertegnede hadde hørt mye godt om «Tropic Thunder» på forhånd. Når man i tillegg ikke er noen erklært Stiller-fan, så kunne det lett blitt en film der forventningene ikke ble innfridd. Det skjedde ikke. Så i fare for å bygge opp de samme forventningene i leserne - gå og le.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!