Oscar-vinneren provoserer

«Spotlight» var en velfortjent Oscar-vinner.

Publisert

Spotlight.

USA, 2015.

Regi: Tom McCarthy.

Med: Rachel McAdams, Michael Keaton, Mark Ruffalo, Stanley Tucci, Liev Schreiber, Brian D'arcy James, John Slattery, Billy Crudup, Len Cariou, Jamey Sheridan, Paul Guilfoyle.

Aldersgrense: Tillatt for alle.

Foto: Uip

«Spotlight» var - noe overraskende - årets Oscar-vinner i kategorien Beste film. Men selv om filmer som «The Big Short» og «The Revenant» hadde lavere odds, er «Spotlight» definitivt en velfortjent vinner.

Filmen er basert på en sann historie om fire journalister i Boston Globe som avslørte en rekke overgrep i den katolske kirken tidlig på 2000-tallet.

Med en slik handling - som attpåtil er sann - er det lett å bli provosert i kinosalen. Filmen viser en kirke som bevisst skjuler overgrep, som truer ofrene til taushet og som sender overgriperne til nye prestejobber.

Foto: Uip

Vi får også innsyn i rettssystemet, som til tider er på grensen til latterlig.

Likevel klarer filmen å skape sympati også med kirken. Prestene og biskopene vi møter fremstår som hyggelige og joviale - som selvsagt er noe av poenget med filmen.

Filmen viser også viktigheten av å bevare gravejournalistikken, at journalister får mulighet til å bruke tid og ressurser på å finne fram de sakene enkelte ikke ønsker å se i pressen.

Skuespillet i filmen er strålende. Michael Keaton er glimrende som Spotlight-redaktøren, og Mark Ruffalo, Rachel McAdams og Brian d'Arcy James, som spiller resten av staben, overbeviser stort. Det samme gjør Stanley Tucci som advokat Mitchell Garabedian.

Tom McCarthy har laget en intens film som går raskt framover, men uten å miste publikum på veien. Han holder på spenningen og klipper raskt mellom ulike karakterer og historier. Dette gjør det interessant å følge med, og unngår å bli kjedelig.

«Spotlight» er en engasjerende og provoserende film med en god historie. Når man vet at historien er sann, blir dette også forsterket. Filmen passer for alle som liker en god dramafilm.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!