Foto: CCV/Oro

Opprivende påminnelse

Solid og opprivende dokumentasjon av den forsøksvise utryddelsen av de franske jødene under krigen.

Publisert

(SIDE2:)Utryddelsen - Frankrike/Tyskland/Ungarn. Regi: Roselyn Bosch. Med: Mélanie Laurent, Jean Reno, Gad Elmaleh, Raphaëlle Agogué, Hugo Leverdez, Joseph Weismann

Aldersgrense: 11 år

«Utryddelsen» forteller den grufulle historien om den forsøksvise utryddelsen av jødene i Frankrike under andre verdenskrig, i regi av det nazisamarbeidende Vichy-regimet.

Prosessen fulgte en gradvis opptrapping, hvor de mange jødiske medlemmene av lokalsamfunnet først ble nektet adgang til parker, kafeer, lekeplasser og en mengde andre offentlige rom. Ikke lenge etter ble de arrestert og stuet sammen i en idrettshall, for etter hvert å bli sendt til konsentrasjonsleirene i Polen. Hvorfra kun 25 franske jøder returnerte etter krigens slutt.

Spillefilmen følger flere familier og enkeltindivider gjennom disse forferdelige hendelsene, som er en skyggelagt og skamfull del av fransk historie. Først i 1995 anerkjente president Chirac (som nylig gikk ut og anbefalte denne filmen) rollen den franske staten spilte i disse forbrytelsene under krigen.

Samtidig viser «Utryddelsen» hvordan det også fantes krefter blant den ikke-jødiske befolkningen som motarbeidet grusomhetene. Av de 24 000 jødene som skulle fengsles, kom så mange som 11 000 seg unna. Selv om det naturligvis ikke er mange nok, har filmen med dette også sine små glimt av håp.

Historien som fortelles her er for så vidt velkjent fra andre land, men blir ekstra gripende og opprivende med tanke på at filmen er basert på faktiske skjebner beskrevet av folk som opplevde det.

Virkemidlene som benyttes er konvensjonelle, men dette er da heller ikke en film som behøver å være formmessig nyskapende eller finne den mest originale innfallsvinkelen til sitt materiale.

Poenget er å dokumentere en bit av franskmennenes historie som er blitt neglisjert alt for lenge, og minne oss alle på den aller mørkeste delen av verdenshistorien. Noe vi utvilsomt behøver med jevne mellomrom. I så måte gjør «Utryddelsen» et solid, grundig og viktig arbeid.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!