Mørk superhelt

Zack Snyder lykkes i å menneskeliggjøre Superman.

Publisert

Man of Steel - USA, 2013. Regi: Zack Snyder. Med: Henry Cavill, Russell Crowe, Amy Adams, Michael Shannon, Laurence Fishburne, Kevin Costner, Diane Lane

Aldersgrense: 11 år

Endelig er den her - filmen som vil ta Superman på alvor.

Når Christopher Nolan er involvert både som produsent og som medforfatter av historien, skjønner man at dette blir en superheltfilm i samme gate som Batman-filmene. Her får vi se mer enn bare superhelten, vi får bli kjent med mennesket ... eller romvesenet.

Foto: Warner Bros. Pictures (SF Norge AS)

Filmen begynner på planeten Krypton. Planeten er i ferd med å gå under, og den onde Zod (Michael Shannon) gjennomfører et kupp i håp om å redde en mystisk gjenstand som kan føre slekten videre.

Men Jor-El (Russel Crowe) kommer ham i forkjøpet. Han sender den nyfødte sønnen Kal-El til en ukjent planet langt borte, mens Zod blir stående igjen.

Denne delen er nokså lang, men det gjør ikke noe. Det er morsomt å se bakgrunnshistorien til en av verdens mest kjente superhelter. Spesialeffektene er imponerende, og vi får et fint innblikk i hvordan Kal-El kunne levd hvis planeten kunne fortsette å eksistere.

Foto: Warner Bros. Pictures (SF Norge AS)
Foto: Warner Bros. Pictures (SF Norge AS)

Den videre historien kjenner vi. Den lille gutten blir funnet på et jorde i Kansas og oppfostret av to mennesker. Snart skjønner han at han ikke er som andre barn, og han vil gjerne bruke sine krefter på noe godt. Men det er ikke bare lett å være annerledes.

De fleste Superman-filmer fokuserer på superhelten som redder livredde barn fra branner, skrikende kvinner som faller fra store høyder og høyhastighetstog som kjører av sporet.

Og Clark Kent får absolutt vist sine redningsdåder også i denne filmen. Men her er det ikke det som er i fokus. I stedet blir vi kjent med en mann som sliter med å tilpasse seg, som ikke klarer å slå rot. Han reiser målløst rundt i verden (det vil si USA og til nød Canada), og må rømme hver gang han viser tegn på sin styrke.

Foto: Warner Bros. Pictures (SF Norge AS)
Foto: Warner Bros. Pictures (SF Norge AS)

Det blir selvsagt ingen Superman-film uten Lois Lane, denne gangen spilt av Amy Adams. Lois Lane er en journalist med nese for de store sakene, og hun skjønner fort at det er noe spesielt med Clark Kent.

Dessverre er ikke Lois den eneste som er på jakt etter Clark. Nå er han nødt til å ta sitt livs vanskeligste avgjørelse for å redde hele jorden.

Dette er en langt mørkere film enn de fleste andre superheltfilmer. Her har man flere problemer enn en fæl skurk - man må også takle indre demoner. Selv om dette først og fremst er positivt, kunne det vært gjort litt mer plass til humor i filmen. Vi ber ikke om latterbrøl og tørre vitser, men et litt ironisk blikk på situasjonen hadde gjort filmen enda bedre. Det er noen små forsøk her og der, men vi ville gjerne hatt flere.

Zack Snyder er en mester i å lage storslåtte filmer spekket med spesialeffekter. Dette er intet unntak. Både scenene på Krypton, redningsscenene på jorda og slåss-scenene er spektakulære. Lyd og bilde fungerer ypperlig, 3D-effekten forsterker alt sammen og Hans Zimmers musikk er mesterlig.

Foto: Warner Bros. Pictures (SF Norge AS)
Foto: Warner Bros. Pictures (SF Norge AS)

Samtidig tør Snyder å roe ned innimellom. Og selv om filmen ville vært skuffende uten de storslåtte scenene, er det de rolige partiene som er aller best. For de av oss som ikke kjenner Superman-universet fra tegneseriene, er det fint å bli bedre kjent med ham.

«Man of Steel» er en spenningsfilm med en god historie og overbevisende effekter, som absolutt er verdt å sette av tid til i sommer.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!