Langt bedre enn eneren

Det er slutt på lek i Narnia. «Prins Caspian» har fått en overhaling på actionfronten som kler eventyret.

Publisert

Legenden om Narnia – Prins Caspian. Regi: Andrew Adamson. Med William Moseley, Skandar Keynes, Georgie Henley, Anna Popplewell, Ben Barnes, Warwick Davis, Liam Neeson (som Aslan)

Aldersgrense 11 år

Det har kun gått ett år for de fire søsknene Lucy, Edmund, Peter og Susan Pevensie, men i Narnia har mange hundre passert den dagen de plutselig blir kalt tilbake.

SE FLERE AV UKAS PREMIERER:

Løvebrøl på premierefronten

Og som under Heksa Hvit hersker det ondskap bak hver dør, men denne gang er det menneskene som står for ugjerningene.

Slik starter den nye beretningen basert over Clive Staple Lewis bøker om landet bortenfor klesskapet. Det er på mange måter en røffere, på sitt vis mer virkelignær historie og det er blitt en røffere film.

Mer humor og bedre spill
C.S. Lewis bøker er verken lange eller spesielt kompliserte i sin historier selv om Lewis kristne og filosofiske livssyn ble mer synlig når du leste dem som eldre. Men de utgjør bra grunnlag for filmer.

Andrew Adamson har lært av begynnerfeilene i «Løven, heksa og klesskapet». «Prins Caspian» flyter langt bedre enn forgjengeren. Filmen har en bedre dialog, mer rom for humor, spesielt i form av musen Ripipip og dvergen Trumpkin. Personinstruksjonen er langt bedre, noe jeg mistenker også skyldes at skuespillerne er blitt eldre og mer erfarne.

Spesielt Skandar Keynes som Edmund slår bra fra seg. Det samme gjør William Moseley som Peter, mens den, spesielt yngre aldersgruppe av kvinnelig publikum, vil finne sin helt i Ben Barnes vakre prins Caspian.

Stort sett er Adamson svært tro til både bokens handling. Selv om verken Peter eller noen av hans søsken slår om seg med kraftuttrykk som «Du store verden» lenger, er det helt klart for Adamson at man kan fortelle en spennende historie uten å måtte ty til andre kraftuttrykk (Det er tross alt rett etter annen verdenskrig dette).

Voldsom action
For muligens å styrke og klargjøre historien noe, har Adamson og hans manusforfattere valgt å legge inn en liten romansehistorie som pussig nok, får vi si, fungerer.

Men det er i de voldsomme actionscenene du ser at «Prins Caspian» er blitt oppdatert. Med kraftige lån fra «Ringenes Herre» kjempes det her på liv og død, på et vis som på ingen måte finner sted i boken. Muligens vil alvoret virke for skremmende for de som ikke er gamle nok til å komme inn på kinoen på egenhånd. Men sannsynligvis ikke.

Det er sjelden oppfølgerne er så veldig mye bedre enn eneren. Men det er tilfellet her. Adamson er definitivt på et svært så rett spor, og det skal bli spennende hva han gjør med neste historie, «Reisen til det ytterste hav».

I tone og stil har han også klart å skape en verden som minner mer om gamle ridderhistorier enn Harry Potter. Linjene er tross alt ganske mye klarere i Narnia enn på Galtvort. Når løven Aslan brøler så vet alle hvor skapet skal stå.

SE TRAILEREN TIL PRINS CASPIAN

video_embed(10755,1);

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.