Foto: Nordisk Film Distribusjon AS

Krig som dop

«The Hurt Locker» er en fortettet og sitrende Irak-film fra den kvinnelige machoregissøren Kathryn Bigelow.

Publisert

(SIDE2):The Hurt Locker - USA 2008. Regi: Kathryn Bigelow. Med: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Guy Pearce, Ralph Fiennes

Aldersgrense: 15 år

Kathryn Bigelows lenge etterlengtede (den ble vist på flere store filmfestivaler for et år siden) Irak-film «The Hurt Locker» dreier seg om en liten gruppe amerikanske soldater som har den mildt sagt risikable oppgaven å desarmere bomber midt i krigssonene.

Etter et fatalt oppdrag får de en ny bombeekspert i sersjant James, som kaster seg ut i de livsfarlige situasjonene med så mange minusgrader i magen at det minner om dødsdrift. Dette får ham raskt på kant med de andre, og da spesielt sersjant Mackie, som har ansvaret for gjennomføringen av operasjonene og gjerne ser at både ham selv og troppen for øvrig kommer helskinnet hjem.

Men selv om James først oppleves som en uvøren bajas som er vanskelig å like både av medsoldater og kinopublikum, trer han etter hvert fram som en mer kompleks figur, plassert et sted mellom hardhet og sårbarhet, heltemot og dumdristighet.

Bigelow tar ikke selv noe klart standpunkt til hans handlinger, slik hun heller ikke ønsker å tilkjennegi noe ståsted i forhold til krigen. Den kvinnelige machoregissørens hovedanliggende synes å være studiet av tre menn som takler krigens påkjenninger ulikt, med hovedfokus på den livsfareavhengige James.

Samtidig kunne ikke «The Hurt Locker» utspilt seg noe annet sted enn i krigen i Irak, med sine selvmordsbombere, ørkenstormer og urbane geriljakamper. Manuset er ved Mark Boal, som også skrev artikkelen «In the Valley in Elah» er basert på. Boal har selv fulgt et lignende bombeteam i felten, og denne researchen kommer tydelig fram i filmens detaljrikdom.

Men filmen er også sterkt preget av Bigelows sans for stilisert og sitrende spenning, i mangfoldige scener hvor hun viser hva hun kan aller best: å sette karakterer under sterkt press, slik at de nettopp får vist sin karakter.

Dette så til de grader at filmen nærmest kjennes komprimert, til tross for en spilletid på drøye to timer. Noe som både er en styrke og en svakhet, for å si det med en anmelderklisjé. Jeg skulle gjerne sett noe mer av det formodentlig stillestående livet på brakka, for utfyllende beskrivelser av samholdet og spenningene mennene imellom. Og fordi det ville gitt fortellingen noen flere pusterom.

Dermed blir Bigelow nesten for dyktig til å plante sprengladninger i handlingen, til tross for at hun er klar over at det mest eksplosive materialet her ligger i psykologien.

video_embed(12756,1);

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.