Foto: Disney

Ingen som Alice

Glem Johnny Depp. Den virkelige stjernen i Eventyrland er Alice.

Publisert

Alice in Wonderland – USA 2010. Regi: Tim Burton. Med Johnny Depp, Anne Hathaway, Helena Bonham Carter, Michael Sheen, Mia Wasikowska, Matt Lucas, Crispin Glover, Stephen. Fry.

Aldersgrense 11 år

Og kanskje Kass (Chess) stemmegitt av Stephen Fry. Eller Helena Bonham Carter med et enormt hode, hjerteformede lepper og et farlig temperaement som Hjerterdronningen.

Men hjertet i Tim Burtons fortelling er Mia Wasikowska, den australske 20-åringen som får sitt store gjennombrudd i rollen som Alice.

Burton har «oppdatert» Alice selv om den er full av referanser til Carrolls vers og verden. I en alder av 20 vender Alice tilbake til Wonderland eller Eventyrland, bare for å oppdage at kaninen med jakken eller den blå kålormen overhode ikke er imponert. De synes dessuten å mene hun var en bedre utgave av seg selv før.

- Du er ikke Alice, sier de. For hvem er Alice? Det er det spørsmålet Tim Burton vil at den voksne kvinnen Alice Kensleigh skal svare på. Og godt et tema han kunne gjort mye klarere i denne filmatiseringen. Samtidig er det klart at Burtons Alice viker unna den tradisjonelle fortellingen der han finner det for godt. Det kan diskuteres hvor mye man liker dette, men denne anmelder finner Burtons univers godt nok.

På mange måter kan man undres om ikke Lewis Carrolls eventyr bare ventet på en filmskaper som Burton, Historien med alle sine merkverdigheter passer som hånd i hanske inn i den eksentriske amerikanerens univers.

Så har han da også ventet i årevis på teknikken til å skape den. Og det Eventyrland Burton skaper er så bergtagende og fantasifullt at det nesten blir for mye bak 3D-brillene. Det er dog en god ting, for som ren historie er Alices ferd en viss blanding av Ringenes Herre og Harry Potter, muligens på syre. Men ganske så morsomt.

Koblet med en kreativ bruk av dataanimerte effekter blir det meste virkelig i Eventyrland. Dog blir det aldri spesielt skummelt, og man kunne nesten ønske at Burton hadde trukket den enda enger her.

Med en 11 års aldersgrense her er det lite trolig at verken Burton eller Disney ønsket å trekke den noe lenger, og her er det nok for voksne og barn å glede seg over. «Alice in Wonderland» bør imidlertid følge aldersgrensen, rett og slett fordi den med sin overveldende billedbruk serverer en ganske komplisert opplevelse tross den enkle historien i bunn.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!