Foto: UIP

Imponerende Watchmen

Mørkt og komplekst og imponerende om superhelter.

Publisert

Watchmen - USA 2009. Regi: Zack Snyder. Med: Patrick Wilson, Malin Akerman, Jackie Earle Haley, Billy Crudup, Matthew Goode, Jeffrey Dean Morgan, Carla Gugino, Stephen McHattie, Matt Frewer, Sonya Salomaa, Niall Matter

Aldersgrense: 15 år

Alan Moore og Dave Gibbons «Watchmen» er etter manges mening tidenes beste tegneserie. La det være sagt med en gang. Jeg er en av dem.

«Watchmen» er en mørk og satirisk dommedagsvisjon som tar utgangspunkt i hvordan verden hadde sett ut i sin samtid (den tegnede romanen kom på midten av åttitallet) dersom superhelter hadde eksistert. Ikke noe naivt «tegneserieunivers» klart delt inn i godt og ondt, altså, men en dunkel dystopi hvor «heltene» består av en broket forsamling maskerte menn og kvinner, som valgte yrket fordi de fikk det i arv, fordi de trengte kickene eller fordi de er ordensforkjempere inntil det fascistiske.

I dette smått alternative universet er superheltene nå bannlyst. Men deres tilstedeværelse har ført til at USA vant Vietnam-krigen, og at landet stadig er ledet av Tricky Dick Nixon, selv om de kun er minutter unna glovarm atomkrig med Sovjetunionen.

Rett før midnatt
Ved filmens begynnelse blir Eddie Blake, en gang medlem av superheltgruppa «Watchmen» som den sarkastiske drapsmaskinen The Comedian, tatt av dage. Den innbitte, mørkebrune og stadig aktive vigilanten Rorschach mistenker at noen er ute etter å drepe dem alle, og setter ut for å advare de resterende eksheltene.

SE VIDEO AV WATCHMEN HER

video_embed(12213,1);

Med det trekkes en fascinerende, suggererende og symbolladet historie opp, som både skrus tilbake til de ulike karakterenes opprinnelse, og tikker seg ubønnhørlig framover mot hele klodens potensielle avslutning.

«Watchmen» stiller spørsmål om hvem som skal vokte vokterne, samtidig som klokka i tittelen henspiller på tiden som løper ut for den evig opprustende og energiutblåsende menneskeheten. Men mer enn dette forteller «Watchmen» om en mangfoldig gruppe mennesker som man blir genuint interessert i.

Tro adapsjon
Regissør Zack Snyder har kopiert seriestriper til film før, med testosteronbomben «300».

Den var flott å se på, men hadde en historie som var spartansk inntil det banale, og som kunne gi bange anelser til hvorvidt Snyder kunne ivareta «Watchmen»s overveldende kompleksitet. Vel, det har han (og manusforfatterne David Hayter og Alex Tse) faktisk gjort.

Noen historieelementer er riktignok fjernet eller forenklet, men noe annet ville vært absurd med tanke på originalverkets mange subplott, metaplan og intertekstuelle referanser. Likevel har så mye av fortellingen fått plass innenfor filmens nesten tre timer lange spilletid at jeg lurer på om det er litt for mye å forholde seg til for de som ikke har lest boka.

Det kan innvendes at historien mister litt energi mot slutten, men dette må jeg medgi at jeg også synes om serieromanen.

Både dialogen, bildene og til og med skuespillernes utseende ligger svært tett opp til forelegget, og utgjør et gledelig gjensyn for oss fans. På den annen side kunne kanskje Snyder og kompani frigjort seg noe mer fra opphavet, da filmen visuelt sett er mest imponerende når den dyrker fram rent filmatiske grep. Det heftige og mer eller mindre subtilt treffende soundtracket fortjener også hederlig omtale.

Noen grep er imidlertid tatt for å gjøre historien en tanke mer familievennlig. (Overraskende nok er den blå supermannen Dr. Manhattan, som foretrekker å sprade rundt uten klær, ikke rammet av disse.) Først og fremst savner jeg den generelle dommedagsstemningen og den grunnleggende misantropien som hviler over hele Moores og Gibbons bok, som ikke helt kommer gjennom – i hvert fall ikke med samme massive tyngde – på lerretet.

Likevel er dette en imponerende gjenfortelling av tidenes beste tegneserie. Det gjør den nærmest automatisk til en av tidenes beste tegneseriefilmer. «Watchmen» bør ses, og må leses.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.