Ikke helt som andre familier

Nok et modig rollevalg fra Viggo Mortensen, i en fascinerende og original film om en familie med en svært alternativ livsstil.

Publisert

Captain Fantastic

USA 2016

Regi: Matt Ross

Med: Viggo Mortensen, Missi Pyle, Stve Zahn, Frank Langella

Aldersgrense: 9 år

”Captain Fantastic” høres ut som enda en superheltfilm, men er isteden en ganske annerledes film enn man vanligvis får servert fra amerikansk hold – ikke minst på denne kioskveltertiden av året.

Dette lettere skrudde og tidvis humoristiske dramaet handler om familien til den særdeles lite kompromissvillige Ben (Viggo Mortensen), som av idealistiske årsaker har valgt å leve en alternativ, selvberget tilværelse i naturen med sine seks barn. Her underviser han dem på egenhånd i det han mener de burde lære, og gir dem en fysisk hardtrening som vanligvis forbeholdes toppatleter.

Men når han får beskjed om at barnas syke mor er død, setter den lite strømlinjeformede familien ut i sin gamle buss for å delta i begravelsen, som etter hennes foreldres beslutning skal følge kristen tradisjon.

Dette kan imidlertid verken Ben eller ungeflokken akseptere, da den annerledestenkende kvinnen etterlot seg noen helt andre føringer for sitt eget avskjedsritual. Men lenge før de når dit, oppstår en rekke episoder med relativt brutale kulturkrasj – for ikke å si kollisjoner mellom kultur og natur – som er såre så vel som fornøyelige.

Foto: Norsk Filmdistribusjon
Foto: Norsk Filmdistribusjon

Vår livsstil sett utenfra

”Captain Fantastic” har en spennende grunnidé, som både er et tankeeksperiment og en relevant kommentar om tiden og samfunnet vi lever i.

Den kan dessuten skilte med Viggo Mortensen i nok et modig (på et tidspunkt også i betydningen naken) og utradisjonelt rollevalg som kler ham svært godt.

Fortellingen kan leses som en til dels sarkastisk kritikk av diverse sekter, fra paranoide ”survivalister” via strenge kirkesamfunn til revolusjonære kommunister. Men med sin narrative forankring i Bens familie, lar filmen oss samtidig se vår moderne sivilisasjon fra deres perspektiv – og slik får den flere sider av også denne livsstilen til å framstå lettere absurde.

Foto: Norsk Filmdistribusjon

Ikke helt kompromissløs

Filmen er heller ikke fullstendig fordømmende i sin skildring av Bens ekstreme prosjekt, som mange av oss sikkert har noe å lære av – selv om det er tydelig at barna ufrivillig blir ”freaks” i møte med sine mer konvensjonelle jevnaldrende. Denne tosidigheten er unektelig med på å gjøre historien interessant, men jeg mistenker at ”Captain Fantastic” kunne ha blitt enda sterkere – samt enda mer realistisk – dersom kontrasten mellom denne familien og omverdenen var enda hardere.

Filmen har nemlig mange fine nyanser, men skjemmes likevel litt av at den selv ikke tør å være like kompromissløs som sine hovedkarakterer – noe som blir spesielt påtakelig når man litt for enkelt finner en harmonisk middelvei mellom tilsynelatende uforenlige levemåter.

Men ”Captain Fantastic” er like fullt en fascinerende studie av utfordringene ved å velge en genuint motstrøms tilværelse, og er en original, liten film som forhåpentligvis ikke vil bli overdøvet av all larmen fra sommerens blockbustere.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!