HUMOR: Skuespiller Anders Baasmo Christiansen som Per Primus i komedien «Welcome to Norway» som har premiere til helgen. Foto/Copyright: Motlys / Norsk Filmdistribusjon
HUMOR: Skuespiller Anders Baasmo Christiansen som Per Primus i komedien «Welcome to Norway» som har premiere til helgen. Foto/Copyright: Motlys / Norsk Filmdistribusjon Foto: (Motlys / Norsk Filmdistribusjon/NTB Tema)

Hjertevarm komedie fra asylmottak

Nesten full pott til ny komedie.

Publisert

«Welcome to Norway»

Norge 2016

Regi: Rune Denstad Langlo

Med: Anders Baasmo Christiansen, Henriette Steenstrup, Olivier Mukuta, Slimane Dazi, Renate Reinsve, Nini Bakke Kristiansen, Elisar Sayegh, Henrik Rafaelsen, Birgitte Larsen, Trine Wiggen

Aldersgrense: 6 år

Der norske spillefilmer vanligvis ikke er preget av påtrengende mye samfunnsaktualitet, er ”Welcome to Norway” et gledelig unntak. Denne komedien befinner seg nemlig midt i flyktningestrømmen, og handler om den relativt fremmedfiendtlige gründeren Primus (Anders Baasmo Christiansen) som forsøker å tjene penger på å gjøre sitt forfalne familiehotell om til asylmottak. Uten at han har noen forutsetninger for å ta imot de mange ulike flyktningene, som snakker hver sine språk, tilber hver sine guder og heier på hver sine fotballag.

Flyktningestrøm og rasisme er kanskje ikke opplagte ingredienser i en humorfilm, men filmens grunnidé er slettes ikke noe dårlig utgangspunkt for en lun komedie med noe på hjertet – og det er akkurat hva ”Welcome to Norway” er.

Screen9na04

Sjarmerende debutant

Regissør og manusforfatter Rune Denstad Langlo og Anders Baasmo Christiansen har arbeidet sammen i alle filmskaperens tre spillefilmer, og skuespilleren fikk sågar sin første filmhovedrolle i Denstad Langlos spillefilmdebut ”Nord”. Rollen som Primus i ”Welcome to Norway” er spesialskrevet for Baasmo Christiansen, som gir den fordomsfulle og ikke spesielt vellykkede entreprenøren en nødvendig, avvæpnende tilforlatelighet.

SJARMERENDE: Slimane Dazi som Zoran, Olivier Mukuta som Abedi og Elisar Sayegh som Mona i den nye komedien «Welcome to Norway».. Foto: Motlys / Norsk Filmdistribusjon
SJARMERENDE: Slimane Dazi som Zoran, Olivier Mukuta som Abedi og Elisar Sayegh som Mona i den nye komedien «Welcome to Norway».. Foto: Motlys / Norsk Filmdistribusjon Foto: (Motlys / Norsk Filmdistribusjon/NTB Tema)

Blant det øvrige karaktergalleriet skal debutant Olivier Mukuta trekkes særlig fram for sin overbevisende innsats som den evinnelig positive afrikaneren Abedi, som på grunn av sine språkferdigheter blir Primus’ tolk og assistent. Den unge skuespilleren står for store deler av filmens varme og smittende sjarm.

I tillegg har Denstad Langlo fått med Slimane Dazi, kjent fra blant annet ”Profeten”, til å spille Abedis rake motsetning; den surmagede og fordomsfulle nordafrikaneren Zoran. Henriette Steenstrup har på sin side fått rollen som Primus’ samvittighetstyngede kone, som holder seg unna mottaket i protest mot norsk asylpolitikk, mens Renate Reinsve gjør en nydelig uforutsigbar innsats som kommunal støttegiver med personlig agenda.

Balanserer humor og politikk

Filmen har sine skjønnhetsfeil, for eksempel sitter nok hovedpersonens gjentatte ”hold kjeft” hakket bedre på manuspapiret enn som ”running gag” i den ferdige filmen. Men jevnt over treffer humoren der den skal, i tillegg til at filmen leverer flere velplasserte spark mot norske myndigheter spesielt og ymse holdninger i det norske hus mer generelt. Vel å merke med en fin balanse mellom det gjenkjennbare og det satiriske, slik at politikken ikke overskygger komedien.

Anders Baasmo Christiansen som Per Primus og Henriette Steenstrup som Hanni.
Anders Baasmo Christiansen som Per Primus og Henriette Steenstrup som Hanni. Foto: (Motlys / Norsk Filmdistribusjon/NTB Tema)

Hjertevarm

I en mer alvorlig film ville man nok ha savnet dypere begrunnelser for noen av karakterenes handlinger, men gitt filmens sjangertilknytning slipper den unna med å gå litt fort i noen av svingene.

”Welcome to Norway” er en medrivende og hjertevarm film, som behandler et vanskelig tema med en befriende letthet. Samtidig som den – og det er vel derfor terningen vipper opp til en femmer –unngår de mest lettvinte ”feelgood”-løsningene, som ville ha passet dårlig med virkeligheten den faktisk forsøker å skildre.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.