Foto: SMN

Heseblesende Sherlock

«Sherlock Holmes» er rå på detaljer og for opptatt av tempoet.

Publisert

Sherlock Holmes - Storbritannia/USA 2009. Med Robert Downey jr., Jude Law, Rachel MacAdams, Eddie Marsan, Mark Strong, Kelly Reilly

Aldersgrense 15 år

Det krever litt mot å ta itu med litteraturen og nesten også film- og TV-verdenens mest berømte detektiv, Sherlock Holmes. Men her gyver Guy Ritchie, Robert Downey jr. og Jude Law løs på en måte som både imponerer og tar litt pusten fra en. Det siste er ikke nødvendigvis bare positivt og det skal vi komme tilbake til.

Men det positive først. Sjelden har vi sett victorianske London portrettert slik at man nærmest kan kjenne stanken av byen. Og lukten av Sherlock Holmes og for en saks skyld, for Robert Downey jr's Sherlock bryr seg mer om mysterier og mindre om personlig hygiene i denne versjonen.

Det er opp til Jude Laws Dr. Watson å forsøke og rette opp sin gode venn, som på sin side furter og er engstelig fordi kompisen har møtt Mary, kvinnen i sitt liv.

Men Sherlock har også sin kvinne, og når den djeveldyrkende Lord Blackwood (Mark Strong) gjenoppstår fra de døde, kommer Irene Adler (Rachel MacAdams) til overflaten. Kvinnen som har klart å beseire Sherlock Holmes to ganger allerede.

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

Deres forhistorie er hintet til i filmen, og det kunne godt ha vært mer av dem. Ikke fordi den representerer en romanse, men fordi kjemien mellom Downey jr. og MacAdams rett og slett er noe av det beste i filmen.

«Sherlock Holmes» er både en hyllest og en frigjørelse fra Arthur Conan Doyles litterære detektiv, men den er i action faktisk nærmere Conan Doyles hovedperson enn den pipesmattende og dypttenkende detektiven mange av oss har lært å forbinde Holmes med fra diverse TV-serier.

Når det er sagt så virker det nesten som om Guy Ritchie er hysterisk redd for å stanse opp i actionflommen og la de mer rolige partiene spille seg ut. Det hadde ikke gjort noe om Downey jr. fikk gjøre mer ut av sitt finurlige spill i enkelte scener før han hiver seg ut av et vindu eller inn av en dør.

Det er helt tydelig at Jude Law og Robert Downey jr. trives i hverandres selskap. Da burde noe mer vært lagt ned i å gi dem litt bedre replikker med litt bedre humor, spesielt for Laws Watson, og litt mindre lagt på actionsekvensene. Tidvis er filmen en krysning av actionkomedie og thriller uten at den egentlig makter å lande noen av dem.

I så måte må det sies at aldersgrensen 15 år virker noe strengt for denne filmen.

Alt i alt er det først og fremst Robert Downey jr.s forfriskende tolkning av Sherlock som gjør dette til noe litt mer enn en vanlig actioneventyrfilm. Men kanskje blir det bedre neste gang, for her kommer det garantert mer.

SE VIDEO AV SHERLOCK HOLMES

video_embed(12899,1);

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!