Gull fra Sabeltann

Hiv o'hoi! Kaptein Sabeltann lykkes på det store lerretet.

Publisert

«Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama».

Norge, 2014.

Regi: John Andreas Andersen, Lisa Marie Gamlem.

Med: Kyrre Haugen Sydness, Odd-Magnus Williamson, Pia Tjelta, Tuva Novotny, Anders Baasmo Christiansen, Jon Øigarden, Vinjar Pettersen, Robert Skjærstad, Sofie Bjerke.

Aldersgrense: 7 år.

«Kaptein Sabeltann» er en helt for flere generasjoner med barn. Nå har han tatt steget fra scenen via TV-skjermen til kinosalen.

Og det gjør han med glans.

Vi trenger vel ikke presentere Kaptein Sabeltann - kongen på havet, den sortkledde sjørøveren som alltid er på jakt etter en ny skatt.

Denne gangen har han fått kloa i et skattekart som viser veien til Lama Rama - et bortgjemt rike alle trodde bare var et sagn. I Lama Rama befinner det seg store skatter, og Kaptein Sabeltann og hans mannskap legger snart ut på tokt.

Delvis mot Sabeltanns vilje, blir også Pinky, Ravn og Rosa med i Den sorte dame. Og kanskje er det ikke så dumt å ha med seg to lure barn og en dame?

De fleste småbarnsforeldre har hørt sangene fra Kaptein Sabeltann-universet utallige ganger, og mange har også sett forestillingen i Kristiansand. TV-serien har introdusert enda flere til Abra Havn og sjørøverne.

Foto: (Storm Films)

I filmen har de fokusert mer på historien enn sangene, og det er bare et par musikalske innslag. Siden Terje Formoes sanger er gode, hadde ikke filmen hatt vondt av enda mer musikk, men det er heller ikke noe stort savn.

Og som sagt: Historien er det viktigste. Og historien fenger! Den er ordentlig spennende, full av morsomme karakterer og festlige innslag. Til tider blir det så skummelt at det ikke er uten grunn at filmen har fått sju års aldersgrense - men yngre barn som er vant til kinobesøk og spennende filmer vil også kunne more seg med filmen.

Filmen har en fin blanding av humor for de minste og for de voksne. Det er selvsagt tatt mest hensyn til barna, men også foreldre vil kunne nyte tiden i kinosalen. En favoritt blant både store og små, vil nok bli Anders Baasmo Christiansens rolle Kong Rufus, som lett klarer å spre sin største skatt ut fra lerretet - nemlig latter.

Men det er selvsagt Kaptein Sabeltann som er filmens viktigste figur. Kyrre Haugen Sydness gjør en glitrende prestasjon som kapteinen, og viser en grasiøs og nådeløs sjørøver med små glimt av menneskelighet.

Filmer skal ikke måles ut fra hvor de er laget, og en film som er «god for å være norsk» er ikke nødvendigvis god. Denne filmen trenger ikke plasseres i denne kategorien. Den kan uten problemer sammenlignes med store Hollywood-produksjoner, både med tanke på spesialeffekter, lydbilde, kameraføring og generell framtoning. Den slår på stortromma, og det gjør den bra!

«Kaptein Sabeltann og skatten i Lama Rama» er en stor film som fortjener et stort publikum. Og vi håper på flere Sabeltann-filmer i framtiden.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!