Grusom gøy Kurt

«Kurt blir grusom» har blitt en forrykende og sjarmerende film, som forener Pixars animasjonsstil med radarparet Loe og Hiorthøys underfundighet.

Publisert

Kurt blir grusom - Norge 2008. Regi: Rasmus Sivertsen. Med (stemmer): Atle Antonsen, Kristin Skogheim, Aksel Hennie, Pernille Sørensen, Anders Bye

Aldersgrense: 7 år

(SIDE2): Den snurrebartete truckføreren Kurt er en velkjent og folkekjær figur fra forfatter Erlend Loe og illustratør Kim Hiorthøys barnebokserie.

Når regissør Rasmus Sivertsen, manusforfatterne Karsten Fullu og Per Schreiner, og animatørene i Qvisten Animasjon nå har festet ham til lerretet, har det resultert i en inspirert og imponerende 3D-animert langfilm basert på bøkene «Kurt blir grusom» og «Kurt Quo Vadis».

Kurt er i utgangspunktet blid og fornøyd med sitt virke som truckfører og sitt samliv med arkitektkona Anne-Lise og deres tre barn: sossegutten Bruse-Kurt, emojenta Helene og snusfornuftige minstemann Budd.

Grusomhetene starter imidlertid når Doktor Petter, en breial spradebass stinn av både gryn og status, flytter inn i huset ved siden av. Med dette får Kurt et brennende behov for å bli en mer viktig person. Han bestemmer seg for å parkere trucken og bli lege selv. Men selv ikke dét hindrer hans egne familiemedlemmer i å bli stadig mer nesegruse Doktor Petter-beundrere.

Ikke spesielt sakte, men desto mer sikkert skjer det uunngåelige: Kurt blir grusom.

Sammenslåingen av Loes to fortellinger er elegant og sømløs, i hvert fall for en som ikke har lest dem i bokform, og animatørene har klart å overføre Hiorthøys lekne tusjstrek til en helstøpt, Pixar-inspirert animasjonsstil.

Dette er Norges andre 3D-animerte helaftens film, etter Christopher Nielsens «Slipp Jimmy fri». Begge to må sies å være av internasjonal klasse, både når det kommer til form og innhold.

«Kurt blir grusom» er en forrykende historie som til tider kan bli litt vel heseblesende for de voksne, men som hele tiden byr på masser av moro for de unge. Filmen glemmer nemlig aldri hvem som er de viktigste i salen, sympatisk nok. Samtidig har den sine fine, underfundige øyeblikk, i tillegg til noen satiriske elementer som gjør at de voksne også får sitt.

Stemmene til Kurt & co er gitt av blant andre Atle Antonsen, Kristin Skogheim, Aksel Hennie, Pernille Sørensen og Anders Bye, og alle virker som de har hatt kost seg i lydstudioet. Dialogen er treffsikker og vittig, og med begreper som «måddafåkka» akkurat passe frekk.

«Kurt blir grusom» er, i all sin digitale profesjonalitet, en morsom, sjarmerende og forbilledlig enkel film.

SE VIDEO AV KURT BLIR GRUSOM

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!