Gir deg hakeslepp

Snikende uhygge fra dødskvadronene i Indonesia.

Publisert

Act of Killing - Norge,/Danmark/Storbritannia 2013. Regi: Joshua Oppenheimer

Aldersgrense 15 år

Da Joshua Oppenheimer skulle lage en film om de overlevende etter massedrapene på opposisjonelle i Indonesia, fant han at drapsmennene fremdeles så på seg selv som samfunnets helter. De var dessuten lidenskapelig opptatt av amerikanske gangsterfilmer, og overraskende nok for regissør og oss tilskuere, hadde de overhode ikke noe imot å gjenskape sine egne draps- og torturmetoder.

Det ar drapsmennene delvis er helt blottet for at de stiller seg i et så grelt lys, og Oppenheimers nøkterne fortellerstil, gjør «Act of Killing» til en eksplosjon av en film. Du sitter igjen helt nummen av inntrykk og en følelse av at du skal høre mye før ørene detter av.

I 1964 og 1965 ble over en million indonesere som ikke var regimetro drept av de paramilitære gjengene med regjeringens velsignelse. Det skapte grunnlaget for Indonesia i dag og ingen av drapsmennene er noensinne blitt stilt til ansvar. Amerikanske Joshua Oppenheimer har sammenliknet følelse av «å komme inn i Tyskland og fremdeles finne nazistene ved makten»

Det hele begynner voldsomt ved at en av dagens paramilitære ledere skal vise hvor stor makt han har overfor filmskaperen ved å gjenskape hvordan de truet og tok kvinner. Lederen daler ned på en vanlig kvinne på gaten som helt tydelig føler at hun ikke har noe annet valg enn å spille med. Rundt står personer som klapper, de fleste ganske pliktskyldig. Men det ser ikke lederen som er ganske høy på sin egen rolle som filmstjerne i sekvensen.

«Hovedpersonen» er likevel Anwar Congo, et tidligere medlem av en av gjengene. Han forteller at han rett og slett måtte finne opp en ny drapsmetode for å få det hele mer effektivt.

- Da vi slo dem i hjel, ble det så mye blod og luktet så vondt at jeg fant opp en annen metode, sier han i filmen. Samtidig forteller ham om rus, marihuana og at «han bare ble glad om han danset etterpå»

«Act of Killing» er en film som går kaldt nedover ryggen på deg, av alle mulige virkelige grunner. Den setter rampelyset rett i ansiktet på ondskapen og viser oss at bak den finnes virkelige mennesker. Og det er faktisk det mest skremmende ved hele filmen.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.