Foto: SMN

Fantastisk Pitt i revers

Noen ganger dukker det det opp et skikkelig, deilig eventyr på kino – Benjamin Button er et slikt.

Publisert

Den fantastiske historien om Benjamin Button – USA 2008. Regi: David Fincher. Med Brad Pitt, Cate Blanchett, Julia Ormond, Tilda Swinton

Aldersgrense 11 år

Gudene skal vite hva David Fincher har spist. Etter filmer som «Se7en», «Fight Club» og «Panic Room» med sine gysende, gørrete toner, kommer han her med historien om Benjamin Button. Denne bisarre historien om en gutt som fødes eldgammel og så ynges gjennom årene er basert på en novelle av F. Scott Fitzgerald.

Og Fincher forteller den med en varme og intelligens som helt mangler både slåsskamper på nevene og hoder til forloveder i bagasjerommet – slik regissøren har pleid å servere.

På originalspråket heter den «det underlige tilfellet Benjamin Button», kanskje en mer presis tittel. Saken er altså at Benjamin (Brad Pitt) fødes gammel. Siden ingen vil vite av ham, tas han inn av en kvinne som passende nok driver gamlehjem. Der vokser Ben opp i en verden ganske lik hans egen barnlige psyke, men også diametralt annerledes.

Her møter han sin store kjærlighet i en av beboernes barnebarn, Cate Blanchett, og her vender han stadig tilbake til sin mamma, Queenie, Taraji P. Henson.

Kjærligheten til Daisy (Blanchett) er den store røde tråden i filmen, men vel så mye er det hvordan Benjamin opplever verden. Der verden ser en gammel mann, ser han verden med en 10-årings øyne. Der verden ser en knallkjekk 17-åring, ser han den med en 70-årings blikk.

Det skal sies at Fitzgeralds novelle har ligget i skuffen hos en filmprodusent i mange tiår. Det er først nå – med tidens cgi og makeup-effekter – at den faktisk er blitt mulig å filme. Pitt gjør god figur som liten 80-år gammel gutt, men er nesten like nifs som 17-åring. De som er så gamle at de husker Pitt fra hans første Levis-reklame på 80-tallet vil mimre beskjemmet her.

Men dette er ikke bare Pitts film. «Benjamin Button» er en film som drives av en regissør med overblikk, en manusforfatter med sans for detaljer og et ekstremt sterkt birollegalleri der Taraji P. Henson spiller fletta av de fleste som bestyrer Queenie på gamlehjemmet. Hennes og de 12 andre Oscar-nominasjonene i omtrent alle kategorier er vel fortjent.

Der nesten noe tim burtonsk over «Benjamin Button». Og den er også resultat av et langvarig samarbeid mellom Fincher og Brad Pitt – akkurat som Tim Burton har sin Johnny Depp.

Enkelte ganger kommer det filmer som bare får deg til å lene tilbake i kinostolen og kose deg glugg i hjel. «Den fantastiske historien om Benjamin Button» er en slik film.

video_embed(11146,1);

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!