Foto: Oro Film

Fantasifull havfrue

Den japanske animasjonsmesteren Hayao Miyazaki har laget en fargerik og original gjendiktning av eventyret om den lille havfruen.

Publisert

Ponyo på klippen ved havet - Japan 2008. Regi: Hayao Miyazaki. Med (norske stemmer): Benjamin Anvik, Ingvild Schulstad, Nina Mortvedt, Stig Henrik Hoff, Marit Synnøve Berg, Mats Eldøen, Nora Nesheim Fleischer, Unn Vibeke Hol, Kari-Ann Grønsund, Ida Lind

Aldersgrense: 7 år

En dag han leker ved havet, finner femåringen Sondre en underlig, storøyd gullfisk ved navn Ponyo, som har rømt fra sitt eventyrlige, underhavske hjem. I det den vesle gutten skjærer seg på fingeren og Ponyo slikker i seg blodet, vekkes gammel magi til live. Og med dét våkner også et ønske hos det vesle sjøvesenet om å forandre seg fra havfrue til menneske, for å være sammen med sin nye, luftpustende venn.

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

Dette fører imidlertid også til en ubalanse i forholdet mellom vann og land, og får hva man i nyhetsbildet gjerne omtaler som store miljømessige konsekvenser. Det er opp til Sondre og Ponyo å temme det stadig villere havet.

«Ponyo på klippen ved havet» er japanske Hayao Miyazakis gjendikting av H. C. Andersens eventyr om den lille havfruen, men er likevel proppfull av animasjonsmesterens særtrekk. Her finner vi de mest fantasifulle verdener og skapninger (inkludert en undersjøisk hersker som ser ut som han har lånt David Bowies sceneantrekk fra søttitallet), en storslått og mangslungen fortelling og et budskap som omfavner både menneskelighet og miljøvern.

Samt det sympatiske trekket at ingen av karakterene egentlig er rendyrket onde. Uten at det innebærer mangel på fengslende framdrift og spennende konflikt.

Med «Ponyo» har Miyazaki dessuten valgt å returnere til håndtegningene framfor datateknologi, og skapt et vakkert og sjarmerende uttrykk som alt for lite minner om i dag.

Denne eventyrlige og originale varianten av «Den lille havfruen» vil være til stor glede for både store og små.

SE VIDEO AV PONYO PÅ KLIPPEN VED HAVET

video_embed(12693,1);

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.