Et hugg i hjerteroten

Med humor og intens fortellerglede følger vi Elle-redaktør Jean-Dominique Bauby da han etter et slag blir stengt inne i seg selv.

Publisert

Dykkerklokken og sommerfuglen – Frankrike 2007. Regi: Julian Schnabel. Med Mathieu Almaric, Emmanuelle Seigner, Max von Sydow.

Aldersgrense 11 år

Da den feterte Elle-redaktøren Jean-Dominique Bauby var 42 år gammel, ble han rammet av et kraftig hjerneslag. Han kom i tilstanden som er kalt locked in syndrome. Inni seg selv tenkte og snakket han og forsto det som skjedde rundt ham, men fullstendig lammet hadde han ingen muligheter til å kommunisere normalt med omverdenen.

Ved hjelp av sin talepedagog lærer han seg å stave ord ved å blunke frem bokstavene hun leser opp for ham. Og det er gjennom denne metoden han dikterer boken som filmen bygger på.

Julian Schnabel forsøker på en usentimental måte å gi oss et inntrykk av hvordan det må være å leve som fange i sin egen kropp. Filmen veksler mellom nåtid og tilbakeblikk etter som Jean-Do, som han ble kalt, erkjenner de feil og mangler han har gjort i sitt liv – og som han nå aldri får gjort opp for.

Samtidig er ikke Dykkerklokken og sommerfuglen en berettelse om anger. Isteden er det en berettelse om det å finne seg selv og det viktige i livet etter å ha jaget rundt etter det som kanskje har betydd mindre i alle år.

Filmens utrolige styrke er rett og slett dens historie. At en så handikappet mann som Jean-Do klarte å fortelle omverdenen hvordan det var å leve slik han måtte, om sinnet, fortvilelsen, gledene og humoren. For den er også svært til stede i filmen på sin spesielle bittersøte måte.

Schnabel har valgt å fortelle historien både gjennom bilder, enkelte ganger er det som vi blunker frem historien med Jean-Do - men mest av alt fortelles den gjennom realitetene.

Enkelte scener er så det sliter i hjerteroten, spesielt når pappa Max von Sydow, en gammel herre med hukommelsessvikt, skal ringe sin sønn på sykehuset og må høre på stavingen fra talepedagogen på den andre siden og vite at han aldri, aldri får snakke med barnet sitt igjen.

Men mest av alt er dette en vakker og grufull historie om en mann som tok et verdig farvel med livet. Ti dager etter at Dykkerklokken og sommerfuglen ble utgitt, døde Jean-Dominique Bauby av hjertesvikt.

LES FLERE FILMANMELDELSER HER

Enig eller uenig? Si din mening om Dykkerklokken og Sommerfuglen under

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!