Det er fortsatt skikkelig tøft med dinosaurer

«Jurassic World» er premiereklar. Kom deg på kino!

Publisert

Jurassic World.

Regi: Colin Trevorrow.

Med: Bryce Dallas Howard, Chris Pratt, Judy Greer, Vincent D'Onofrio, Jake Johnson, Nick Robinson, Lauren Lapkus, Katie McGrath, Ty Simpkins, BD Wong, Irrfan Khan, Brian Tee, Omar Sy, Eddie J. Fernandez, Andy Buckley.

Aldersgrense: 11 år.

Vi har ventet på denne filmen i årevis, og endelig er «Jurassic World» klar for kinoene.

La det først være klart: «Jurassic Park» er i en klasse for seg. Det vil knapt være mulig å trollbinde publikum med en film i dag på samme måte som Steven Spielberg klarte i 1993, rett og slett fordi filmverden er en annen enn for 22 år siden.

Men «Jurassic World» er et velkomment gjensyn med dinosaurene. Og om vi digget dinosaurer i 1993, er vi enda større fans nå.

Foto: (United International Pictures)

Historien i «Jurassic World» er ikke helt ulik originalfilmen. Men der første film viste en park i planleggingsfasen, har den store dinosaurparken nå åpnet og blitt en suksess. Tusenvis av mennesker besøker parken hver dag. Og den minner om våre dyrehager: Storslåtte show, riding for de minste og nærkontakt med dyrene. Forskjellen er at det ikke er elefanter og aper, men levende dinosaurer.

Claire er driftsleder i parken. For å få flere besøkende, har hun fått designet en splitter ny dinosaur - en krysning mellom flere raser. Det er dømt til å gå galt.

Foto: (United International Pictures)

Idet den nye dinosauren er klar til å presenteres for ledelsen, kommer Claires to unge nevøer på besøk. De gleder seg til å tilbringe tid med tanten - og med dinosaurene.

Jo da, det er kanskje litt mange likhetstrekk med første film. Men det gjør ikke noe. Det er nye karakterer, nye utfordringer og nye dinosaurer. Det føles absolutt ikke som om vi ser første film om igjen, selv om den gode følelsen fra originalfilmen er beholdt.

«Jurassic World» byr på en storslått opplevelse. Regissør Colin Trevorrow har tatt seg tid til å ta oss med inn i parken før alt går galt. Vi får dermed et lite inntrykk av hvor formidabel parken er, og skulle gjerne tatt turen selv (helst en av dagene hvor ingen dinosaurer går amok ...).

Foto: (United International Pictures)

Men Trevorrow trekker ikke ut tiden. Spenningen kommer tidsnok. Og filmen byr på alt vi vil ha. Vi får intense jaktscener hvor dinosaurene jakter på mennesker. Skumle øyeblikk hvor menneskene ligger i skjul med dinosauren like utenfor (og vi holder pusten vi også). Og actionfylte slåsscener med brøl og skrik.

Filmen byr også på overraskelser underveis - som jeg selvsagt ikke vil avsløre her.

Foto: (United International Pictures)

Trevorrow har ikke glemt hvor filmen stammer fra, og han gir flere gode nikk til originalfilmen. Et besøk i en garasje gir oss nesten tårer i øynene av ren nostalgi.

Chris Pratt spiller filmens helt Owen. Han er en ekte tøffing som kommuniserer med raptorene og risikerer livet for å redde kollegene. Pratt spiller rollen med glans, og vi tror på ham hele veien.

Bryce Dallas Howard spiller Claire. Hun er kanskje en litt for stereotyp kvinnelig leder, men Howard spiller godt og viser seg etter hvert fra sin tøffeste side.

De andre karakterene i filmen er mindre interessante. Men så er det da heller ikke dem vi vil bli kjent med. Det er dinosaurene.

Og dinosaurene gjør filmen verdt å se. Spesialeffektene er fantastiske, og vi er ikke et øyeblikk i tvil om at dette er ekte dinosaurer. Og de er ikke bare sjelløse dyr som vandrer i bakgrunnen - vi kommer tett på dem og blir kjent med dem. Faktisk rekker vi å bli glad i flere av dem innen filmen er slutt.

Musikken er også verdt å nevne. Komponist Michael Giacchino har tatt over etter John Williams, og flere var redde for at temaet i filmen dermed ville forsvinne. Det har det heldigvis ikke gjort. Vi får de to klassiske «Jurassic Park»-temaene flere ganger, og Giacchino har komponert sin musikk i fin harmoni med den kjente musikken.

«Jurassic World» er en spennende eventyrfilm som kan ses av både «Jurassic Park»-fansen og av nye generasjoner. Det er ingen tvil: Kom deg til kinoen!

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!