Foto: Sandrew Metronome

Damer, dilemmaer og drap

Harry Potters sjette og ganske så intrikate eventyr skuffer ikke fansen.

Publisert

Harry Potter og Halvblodsprinsen – Storbritannia 2009. Regi: David Yates. Med Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Alan Rickman, Michael Gambon, Bonnie Wright, Jim Broadbent, Tom Felton, Oliver Phelps, James Phelps med flere

Aldersgrense 11 år

Det er blitt sagt at det nå nærmest er håpløst å henge seg på Potter-filmene hva handling angår om man ikke har gjort det før. I denne sjette filmen så er det også trolig at man vil miste de yngre tilhengerne, rett og slett fordi historien er ganske kompleks og voksen.

Mange tråder
Du må rett og slett være av en viss alder for å forstå de hormonelle svingningene den 16 år gamle trioen vår går gjennom, og du må være i stand til å følge flere historier på en gang. For den sjette boken samler (nesten) alle de lyse og mørke trådene fra serien og er derfor den mest komplekse av de sju. Samtidig er også Potter-fansen blitt langt eldre og filmskaperne har laget denne filmen for dem.

"Halvblodsprinsen" handler om Harrys nå mer reelle forhold til damer og starten på den siste kampen mot Voldemort, anført av den stadig mer mystifiserende rektor Humlesnurr. Den handler om Voldemorts fortid, men den handler også om den skjulte Halvblodsprinsen og ikke minst handler den om Draco Malfang og hans kamp med seg selv.

Stilig action
De sterke møtene Humlesnurr og Harry har med ondskapen er voldsomme og actionfylte og en fryd for effektøyet. Åpningen, et fartsfylt angrep på det ikke-magiske London, er noe av det bedre denne anmelderen har sett på lenge.

Det er imponerende hvor mye manusforfatter Steve Kloves og regissør David Yates har klart å dytte inn av bokens innhold. Noen vil kanskje innvende at det blir for mye. At viktige poenger rases over med harelabb og at filmen unødvendig drar ut enkelte andre poenger. For eksempel skulle undertegnede gjerne sett professor Slur endelig få være svartekunstlærer, istedenfor nok en scene med Snilehorn.

Det meste av manuset til film seks var ferdig da bok sju kom ut og JK Rowling endte alle spekulasjoner om Harry Potters endelikt. Kanskje kunne manusforfatteren hevet seg rundt og uthevet enkelte ting i sekseren siden man nå vet hvordan det slutter, men det er et godt skussmål for denne filmen at det ikke har så stor betydning.

Noe er utelatt. Harrys gompefamilie er ikke med, ei heller det meste av den onde trollmannen Voldemorts bakgrunnshistorie. Som vanlig er de mer enkeltstående humoristiske øyeblikkene tatt vekk. Disse erstattes av at de romantiske spissfindighetene mellom unge menn og kvinner er særdeles vittig spilt. Både Emma Watson, men ikke minst Rupert Grint som Ronny, er strålende her.

Den tøffe Gulla
Faktisk har man tatt den seksuelle oppvåkningen langt mer seriøst enn Rowling gjorde i sin bok.

Én som virkelig trer fram i lyset etter mange år som dilter, er Bonnie Wright som Ginny eller Gulla, Ronnys søster med usedvanlig godt tak på Harry. Wright har en tilstedeværelse som er frisk og annerledes og hun bringer fram nye sider av Daniel Radcliffes Potter.

Foto: Warner Bros/smn

Angstridde Draco
Det samme kan sies om Tom Felton. Halvblodsprinsen er på mange måter Draco Malfangs historie. Felton spiller Harrys angstridde erkefiende, som mens de andre diller med damer, har påtatt seg en altfor stor oppgave. Felton leverer en tolkning som gjør at du etter hvert føler deg like mye i høyspenn som Draco selv.

At Harry nå prepareres på høyeste plan for den siste kamp mot Voldemort, gjør også at han får en ny eliksirlærer i professor Snilehorn, en vidunderlig opptreden fra Oscar-vinner Jim Broadbent. Også Alan Rickman gjør maks ut av sin rolle som den fule professor Slur denne gang til tross for at han faktisk spiller ham mer subtilt enn JK Rowling har skrevet ham.

Alt i alt er Halvblodsprinsen nok et solid håndverk fra filmskaperne som viser stor kjærlighet for Potter-universet. Denne historien henger nøye sammen med den siste boken, og i så måte er det helt ok at Warner har bestemt seg for ikke å vente to lange år før de ruller ut første del av neste film.

SE TRAILEREN TIL HALVBLODSPRINSEN

video_embed(11983,1);

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!