Bond slik Bond skal være!

Spectre innfrir!

Publisert

James Bond: Spectre.

USA, 2015.

Regi: Sam Mendes.

Med: Daniel Craig, Ralph Fiennes, Monica Bellucci, Christoph Waltz, Léa Seydoux, Ben Whishaw, Naomie Harris, Dave Bautista, Rory Kinnear, Andrew Scott, Jesper Christensen.

James Bond har holdt det gående i over 40 år, men han er like kul fremdeles.

I «Spectre» møter han sin kanskje mest skremmende fiende hittil.

Publikum møter James Bond-filmer med en viss forventning. Stilen skal være riktig, musikken skal være riktig, karakterene skal være riktige ... ja, alt skal stemme.

Foto: Jonathan Olley (SF Norge AS)

Disse forventningene klarer regissør Sam Mendes å innfri.

Han blander det tradisjonelle med det moderne på perfekt vis. Daniel Craigs Bond lever i et moderne Storbritannia, og vi blir tatt med inn i bygninger man knapt kunne drømme om for 40 år siden og får se hjelpemidler vi fremdeles bare kan drømme om.

Men Mendes bringer oss også tilbake til den tradisjonelle tiden, blant annet med en togreise som like gjerne kunne hatt Sean Connery i hovedrollen.

Ben Whishaw og Daniel Craig.
Ben Whishaw og Daniel Craig. Foto: Jonathan Olley (SF Norge AS)

Filmen er full av scener så spennende at de nesten tar pusten fra deg. Skurkene er akkurat så fæle og sterke som bare skurkene i Bond-filmer kan være, og hovedskurken er nøyaktig så kynisk og kald som han skal.

Plottet i filmen byr på en intens jakt som drar publikum med seg, og vi får ikke slappet av før etter to og en halv time.

Men Bond skal være mer enn spenning, og humoren er selvsagt ikke glemt denne gangen heller. Med fiffige løsninger og festlige replikker, er det ikke sjelden man bryter ut i latter midt oppi all spenningen.

Ralph Fiennes.
Ralph Fiennes. Foto: Francois Duhamel

I en Bond-film kan man heller ikke overse damene. De er vakre, sexy og forførende, men har også bein i nesa og klarer å ta saken i egne hender.

Léa Seydoux er filmens viktigste dame, og hun gjør jobben med glans. Hun både ter og kler seg på klassisk Bond-dame-vis, men du skal ikke være i tvil om at dette er en dame som kan passe på seg selv.

Så kan kan kanskje spørre seg om Mendes følger oppskriften for tett. Kunne det vært flere overraskelser? Noen flere uventede vendinger?

På det vil jeg svare «nja». For selvsagt hadde det vært et ekstra pluss med noe nytt, men dette er likevel ikke noe man savner underveis. Og i et så høyt elsket univers som James Bond, skal man være forsiktig med å begi seg ut på ukjente stier. Som allerede nevnt: Publikum vet hva de vil ha og forventer å få akkurat dette.

Synes du «James Bond»-serien er for overdrevet, klisjéfull og heseblesende, har du ingenting på «Spectre» å gjøre.

Men liker du intense biljakter, forførende agenter og nesten-for-drøyt-til-å-tro-det-kamper, ja, i det hele tatt: Liker du James Bond? Da kan du virkelig glede deg til «Spectre».

Léa Seydoux.
Léa Seydoux. Foto: Jonathan Olley

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!