Foto: Ivar Aase (Ivar Aase)

Bomtur til asylet

Uforløst og i overkant forvirrende spenningsøvelse fra nedlagt psykiatrisk sykehus på Vestlandet.

Publisert

Blåtur - Norge 2013. Regi: Ivar Aase. Med: Vegar Hoel, Berte Rommetveit, Julie Rusti ,Dan Skjæveland, Marit Sanden, Are Flåøien, Philip Newth

Aldersgrense: 11 år (egnethet: ungdom)

Det unge paret Silje (Julie Rusti) og Kaspar (Dan Skjæveland) planlegger å flytte sammen, men hun er ikke helt overbevist om hans hengivenhet. Derfor tar hun ham med på såkalt blåtur, en tilrettelagt opplevelsesreise ment å sette hans beskyttelsesevner på prøve. Den rollespillaktige testen finner sted på det nedlagte asylet Gusøy, hvor den mystiske, men samtidig jordnære reiselederen Eva (Berte Rommetveit) blant mye annet kan fortelle om tidligere pasienter som på sett og muligens overnaturlig vis ikke har forlatt bygningen.

Snart begynner naturligvis uhyggelige og tilsynelatende unaturlige ting å utspille seg, og omtrent like snart viser det seg at lite av dette er del av det planlagte turopplegget.

«Blåtur» er en grøsser/thriller skrevet og produsert av Bjørn Sortland, forfatteren bak den populære barnekrimserien «Kunstdetektivene» og en rekke andre bøker. I sitt første forsøk på å skrive for filmmediet har han alliert seg med en ung gruppe filmskapere, som tidligere har laget kortere filmer vist for et lokalt publikum hjemme på Vestlandet. Med sine 21 år er Ivar Aase angivelig den yngste norske regissøren som får en film lansert på kino i store deler av landet. For så vidt en imponerende bragd, men det spørs om «Blåtur» virkelig fortjener nasjonal kinodistribusjon. Den oppleves nemlig mer som en øvelse enn en fullendt spillefilm.

Mange av filmens problemer har sitt opphav i manuskriptet, som er alt for rotete og forvirrende. Riktignok er historien ment å forvirre, med et premiss som går ut på at vi ikke skal vite hvem som har kontroll på hva, men dersom vi i det minste hadde visst mer om hva som etter planen skulle skje, ville det blitt mer interessant når noe annet utspiller seg isteden. For når alt er uvisst, er det heller ikke mye som blir genuint overraskende – eller ordentlig spennende.

Alt for store deler av filmen vies til å legge grunnen for intriger som ikke forløses, nokså uelegant løst ved at eventansvarlig Eva i lange passiarer med eksposisjonsladd monolog setter de øvrige karakterene inn i bakenforliggende begivenheter. Som altså viser seg ikke en gang å være spesielt nødvendig å kjenne til.

Når det er sagt, er Berte Rommetveit i denne rollen blant skuespillerne som klarer seg bra med det ikke alt for solide materialet de er tildelt. Unge Julie Rusti som spiller «Silje Vanilje» skal også nevnes i så måte. Det er imidlertid et problem at de ulike skuespillerne har svært ulik spillestil, uten at dette virker intendert. Snarere framstår det som et resultat av deres varierende og til dels manglende erfaring. På rollelista står forøvrig også forfatter Philip Newt, som i et noe underlig og malplassert metagrep gestalter forfatteren bak manuset til blåturen.

Historien har blitt sammenlignet med David Finchers «The Game», men en mer åpenbar inspirasjonskilde for både manusforfatter og regissør synes å være David Lynch med sin gåte- og stemningsfulle uhygge. Et yndet forbilde blant mang en fersk filmskaper (samt en del drevne), men ikke nødvendigvis den enkleste å ta etter. Og som så mange før dem nærmer Aase og hans filmteam seg innimellom noen foruroligende øyeblikk, men filmen deres blir aldri så forstyrrende som den setter ut for å være.

Som filmøvelse er «Blåtur» imidlertid lovende nok, og jeg håper og tror vi vil se mer helstøpte og spennende filmfortellinger fra Sortland og Aase i framtiden. Men å lansere den i ordinær kinodistribusjon, er muligens å gjøre filmskaperne en bjørnetjeneste. For vurdert opp mot det øvrige repertoaret på norske kinoer, er dette dessverre en bomtur.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.