Årets sprøeste film?

Burlesk, vittig og totalt sprø historie om en mann til forveksling lik Norges storspion Arne Treholt.

Publisert

Kommandør Treholt og Ninjaordenen – Norge 2010. Regi: Thomas Cappelen Malling etter hans eget manus. Med Mads Ousdal, Jon Øigarden, Linn Stokke med flere.

Aldersgrense 11 år

I 1984 ble Arne Treholt arrestert mistenkt for å ha overlevert statshemmeligheter til KGB. Året etter ble han dømt for spionasje og landssvik. Det skjedde i en tid da forholdet til Sovjetunionen var på frysepunktet og den kalde krigen nær mange barnesinn.

Det dukket opp en sovjetisk ubåt i Karlskrona, og plutselig jaget alle ubåter, noe som ble heftig rapportert gjennom Dagsrevyen.

I Thomas Cappelen Malling vokste opp i den tiden. Som voksen har han nok stilt seg et spørsmål eller to om vi fikk hele historien. I 2006 ga han ut instruksjonsboken «Ninjateknikk II. Usynlighet i strid. Av Arne Treholt» der han ga inntrykk av at Arne Treholt antakelig var en ninja i sin tid som hadde skrevet en lærebok i ninjateknikk.

LES ALLE SIDE2s FILMANMELDELSER HER

Nå er filmen her, og den er ganske annerledes og generelt villere enn ninjaguiden. Men som Thomas Capplen Malling har sagt, historien skrives av seierherrene og hva om det fantes en alternativ versjon?

Mads Ousdal er kommandør Treholt som holder til med sine ninjaer på Gressholmen i Oslofjorden, en øy spesielt kjent for sitt dyreliv (kaniner). I denne versjonen av historien er det kong Olav selv som er øverst kommanderende for den hemmelige ordenen. Han spilles av Trond Viggo Torgersen.

På den andre siden finner vi Stay Behind, en gruppe med Jon Øigarden i spissen som samarbeider med CIA om å gi amerikanske interesser best mulig fotfeste i Norge.

Og foruten at det her er mye tull og tøys, så har Thomas Cappelen Malling fått frem en tidsperiode som nå i etterkant virker ganske overdreven. For oss som levde i den kalde krigen som barn, er den godt gjenkjennelig i og med at alle arkivopptakene faktisk er fra NRK. For andre vil denne dimensjonen kanskje være noe tapt, men ved å klippe filmens fiksjon sammen med faktiske arkivopptak av nyhetene så får Cappelen Malling frem paranoiaen som regjerte på den tiden.

Den eneste gangen regissøren tråkker litt nær virkeligheten er når han blander inn eksplosjonen på Oslo S og Alexander Kielland-ulykken, men denne anmelder synes likevel at han akkurat havner på den rette siden av knivseggen i og med at han lett her kunne bli beskyldt for ikke å forstå at tiden leger alle sår.

Skuespillerprestasjonene er varierte i filmen. Men Mads Ousdal er overbevisende som hemmelighetsfull kommandør, akkurat så passe alvorlig som denne humrende rolletolkningen krever.

Likevel så finner ikke «Kommandør Treholt» helt formen med en gang. Det blir mye etablering og en god del gags, uten at historien virkelig kommer i takt med seg selv.

Som film henter den inspirasjon både fra jediridderordenen og Star Wars-universet, samtidig som den gjør narr av disse.

Men oppkoket av alternativ historiefortelling, gutteromsdrømmer og en slags uærbødighet over filmsjangeren selv, gjør «Kommandør Treholt» til årets mest originale norske film. Og tross tempoproblemene fremstår den derfor som frisk, alternativ og aldri så lite frekk i all sin fandenivolskhet.

SE VIDEO AV KOMMANDØR TREHOLT OG NINJAORDENEN

video_embed(13149,1);

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.