Alternativ kjærlighetshistorie

«Mannen som elsket Yngve» er basert på Tore Renbergs roman med samme navn. Filmen er både morsom og nostalgisk.

Publisert

Norge - 2008, Regi: Stian Kristiansen. Med: Rolf Kristian Larsen, Ida Elise Broch, Arthur Berning, Ole Christoffer Ertvaag m. fl.

Aldersgrense: 11 år

(SIDE2): Til tonene av The Stone Roses «I Wanna be Adored» introduseres vi for hovedpersonen Jarle Klepp og Stavanger i overgangen mellom åtti- og nittitallet. Jarle (Rolf Kristian Larsen) går på videregående, liker alternativ rock og radikal politikk, spiller i punkeband og er kjæreste med den både pene og kule Katrine (Ida Elisa Broch). Skjæret i motstrømssjøen dukker imidlertid opp i form av en gryende forelskelse i en ung mann ved navn Yngve (Ole Christoffer Ertvaag), en kardinalsynder som kler seg i hvitt, spiller tennis og hører på synthmusikk.

«Mannen som elsket Yngve» er basert på Tore Renbergs velkjente og folkekjære roman, med manus ført i pennen av samme mann. Selv om dette i bunn er en homoseksuell kjærlighetshistorie, oppleves filmen mest som en skildring av og hyllest til tiden hvor man ga alt for å være alternativ og motkulturell.

Stian Kristiansen regi er både leken og stødig, og fra første scene, hvor Jarle introduserer epoken og miljøet direkte til kamera, er dette en svært fengende filmfortelling.

Skuespillerne – spesielt de unge – er svært overbevisende, og valgt med presisjon for sine respektive rollefigurer. Det er også gledelig at filmskaperne har satset tungt på musikksporet, noe som sikkert har kostet frikerskjorta. Med norske alternativrockere som Raga Rockers, Kjøtt og The Aller Værste og internasjonale indiehelter som The Cure, R.E.M. og Violent Femmes, males et tids- og karaktertypisk lydbilde.

«Mannen som elsket Yngve» er en humoristisk og nostalgisk tripp tilbake til perioden før ironi, naivisme og YouTube, som like fullt kjennes relevant i dag, grunnet sin treffsikre skildring av ungdomstidens sjelefortærende kamp mellom tilhørighet og opprør. Og ikke minst den bevegende kjærlighetshistorien.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.