UHØYTIDELIG TEST: Nettavisen smeltetestet Sandwich og Soft Shake sjokoladeis fra Hennig Olsen og Sandwich og Krone-Is jordbær fra Diplom-Is.
UHØYTIDELIG TEST: Nettavisen smeltetestet Sandwich og Soft Shake sjokoladeis fra Hennig Olsen og Sandwich og Krone-Is jordbær fra Diplom-Is. Foto: Tommy H. S. Brakstad

En av disse smelter ikke

Denne testen vil kanskje overraske deg stort.

Publisert

Sandwich-isen til USAs største butikkjede Walmart, har den siste tiden fått stor oppmerksomhet etter at en kvinne oppdaget at isen ikke smelter. Saken om isen gikk verden rundt.

Isen hadde ligget ute i 12 timer i 26 grader uten å ha smeltet, opplyser tv-kanalen Cincinnati Channel 9.

Men Walmart-isen er ikke den eneste. Da Nettavisen gjennmførte en uhøytidelig test av Sandwich-isene til Diplom-Is og Hennig Olsen, kom det fram at heller ikke Sandwich-isen til Diplom-Is smelter. Den holder faktisk fasongen i over et døgn - og sikkert enda lenger om vi hadde latt den stå.

Til sammenligning ble også Hennig Olsens Soft Shake sjokoladeis og Diplom-Is' jordbær Krone-Is testet. Alle iskremene smeltet bortsett fra Diplom Sandwichen.

En av disse iskremene holder fasongen etter et døgn ute av fryseren.

Se video av smeltetesten:

Screen9na04

Diplom-Is med egen test

- Dette høres ut som en merkelig test. Det er mulig du har forsket deg frem til noe vi burde visst, sier salg- og marketingdirektør i Diplom-Is, Erik Kruse, før han setter i gang sin egen test på kontoret.

Dagen etter ringer vi opp igjen for å høre hvordan det gikk med hans eksperiment.

- Vi har testet fire-fem forskjellige produkter for å se om de oppførte seg forskjellig, noen smeltet og rant ut over, andre gjorde det ikke, sier Kruse.

HENGER FAST: Journalist Annika Bohnenblust holder oppe en Sandwich fra Diplom-Is som har ligget på tallerkenen i 24 timer - nesten uten å miste fasongen. Fasongen endres heller ikke når tallerkenen står på høykant.
HENGER FAST: Journalist Annika Bohnenblust holder oppe en Sandwich fra Diplom-Is som har ligget på tallerkenen i 24 timer - nesten uten å miste fasongen. Fasongen endres heller ikke når tallerkenen står på høykant. Foto: Alexander Winger (Nettavisen)

Han er ikke sikker på hva grunnen til dette er, men sier det kan ha noe med produksjonsprosessen å gjøre.

- Dette er ikke noe vi pleier å teste, vi er mest opptatte av å produsereprodukter som gir forbruker den samme smaksopplevelsen hver gang, så dette har ikke noe med kvalitet å gjøre, sier Kruse.

Overlevde et døgn - minst

Nettavisen testet Sandwich-isen to ganger. Første gang lot vi isen stå i 24 timer ute i romtemperatur. Da Sandwich-isen ikke hadde endret seg nevneverdig da vi kom på jobb dagen etter, bestemte vi oss for å gjøre det en gang til.

Vi kjøpte fire ulike iskrem på omtrent samme tidspunkt og la de i fryseren til de var helt stive igjen. Deretter tok vi de ut av fryseren og la de på hver sin tallerken inne på et kontor hvor termometeret viste 22 grader. Der ble de liggende i fem timer, mens to kameraer tok bilde av dem hvert trettiende sekund.

Resultatet ville muligens vært anderledes i solstek og 35 grader, men hvor ofte er det så varmt i Norge?

Ingredienser

Sandwich, Diplom Is

Kjeks 37% [hvetemel, sukker,vegetabilsk fett (palmeolje), kakao, salt, hevemidler (natriumhydrogenkarbonat, ammoniumhydrogenkarbonat), emulgator (rapslecitin), aroma (etylvanillin)], melk, fløte 17%, sukker, glukosesirup, mysepulver, skummetmelkpulver, vegetabilsk emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer), stabilisatorer (guarkjernemel, natriumkarboksymetylcellulose, karragenan), aroma (etylvanillin, vanillin).

Krone-Is Jordbær, Diplom Is

Skummetmelk, fløte 18%, kjeks 15% [hvetemel, sukker, vegetabilsk fett, emulgator (soyalecitin), vann, salt], jordbærsyltetøy 9,5% [jordbær, sukker, vann, stabilisator (pektin), surhetsregulerende middel (sitronsyre), vegetabilsk emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer)], sukker, sjokoladeovertrekk 7,5% [vegetabilsk fett (kokos), sukker, melkepulver, kakao, emulgator (soyalecitin), aroma (vanillin)], glukosesirup, mysepulver, skummetmelkpulver, vegetabilsk emulgator (mono- og diglyserider av fettsyrer), stabilisatorer (guarkjernemel, natriumkarboksymetylcellulose, karragenan), aroma (etylvanillin, vanillin).

Sandwich, Hennig Olsen

Vann, hvetemel, sukker, 16% kremfløte, melkepulver, vegetabilsk fett, glukose, mysepulver, kakao, eggeplomme, emulgator (E471 veg., soyalecitin), stabilisator (E466, E407, E412, E460, E410, E401, gelatin), aromaer (bl.a. etylvanillin, vanillin), salt, fargestoff (E160b, E150d, E150a, E120, E141), hevemiddel (E500, E503).

Soft Shake Sjokolade, Hennig Olsen

Vann, 16 % kremfløte, melkepulver, invertsukker, sukker, glukose, kakao, emulgator (E471 veg.), stabilisator (E407, E460, E466), aroma (vanillin, etylvanillin).

- Spis is!

Seksjonsleder i Tilsynsavdelingen i Mattilsynet, Atle Wold, mener grunnen til at noen is smelter og andre ikke har med valget av emulgator og stabilisator å gjøre. Emulgator er det stoffet som gjør at fettet ikke skiller seg, stabilisator er det som gjør isen tykk, og det finnes hundrevis av ulike typer.

- Forskjellige stivere oppfører seg litt anderledes. Småis som spises på strull eller pinne skal gjerne holde formen lenger enn en to liters isboks hvor innholdet graves ut, og derfor velger man kanskje andre typer emulgatorer og stabilisatorer, sier Wold. 

Sandwich-isen fra Diplom Is som ikke smelter, inneholder for eksempel rapsemulgator, mens Sandwich-isen fra Hennig Olsen inneholder soyaemulgator.

Wold understreker at det nok er snakk om en vurdering av hvordan isen skal spises og at det ikke er et kvalitetsspørsmål. 

Det er med andre ord på ingen måte farlig å spise isen verken i fast eller myk form.

- Det er jo meningen at isen skal beholde formen og ikke smelte før man klarer å jafse den i seg. Hvis en soft-is for eksempel ikke hadde inneholdt en stabilisator hadde man vært nødt til å drikke den. Så mitt råd er; spis is! Men spis den mens den er kald og frossen!, sier Wold.

Taper på smak

Når man først er i gang med en slik test må man jo også smake på produktene før og etter. Derfor fikk vi Nettavisens selverklærte Sandwich-is ekspert Alexander Winger og Tommy Brakstad til å gjennomføre en smakstest.

(Saken fortsetter under bildet)

MARSHMALLOWS-AKTIG: Etter fem timer er ikke isen lenger det den en gang var - i smaken. Men formen - den er tilnærmet konstant. Og man kan fint spise den med en skje uten at noe renner utover.
MARSHMALLOWS-AKTIG: Etter fem timer er ikke isen lenger det den en gang var - i smaken. Men formen - den er tilnærmet konstant. Og man kan fint spise den med en skje uten at noe renner utover. Foto: Alexander Winger

Begge to syns Soft Shaken og Sandwich-isen til Hennig Olsen funker i smeltet tilstand.

- Det smaker bare smeltet is eller tykk og kremete sjokolademelk, sier Alexander om Soft Shaken.

- Sandwich-isen kunne vært en dessert, bare i en annen form, sier Tommy. 

Når «ekspertene» tester Krone-Isen med jordbærsmak fra Diplom-Is blir de derimot ikke helt enige.

- Jeg synes den er ganske lik sånn den er i kjøledisken, bortsett fra temperaturen, sier Tommy.

Alexander på sin side rynker på nesen.

- Det er litt vemmelig, konsistensen er tykk og klissete, og føles ekkelt i munnen. Isen smaker ikke lenger som smeltet is.

Begge er derimot enige om at det er Sandwich-isen fra Diplom Is som taper på smak.

- Det smaker ikke is lenger, sier Tommy.

- Den har på en måte blitt noe helt annet. Som Krone-Is-en smaker den ikke lenger som smeltet is. Den er nesten blitt litt smeltet marshmallows-aktig, sier Alexander, men legger til at han ikke kommer til å slutte å spise Sandwich-isen av den grunn.

- Det er fortsatt yndlingsisen min, men jeg skal spise den frossen!