Foto: Privat

- Det sier alt om Norges syn på narkomane

Tidligere rusmisbruker raser mot at nå avdøde Siv Tove ikke fikk stå i donasjonskø.

Publisert

Siv Tove Pedersen fikk torsdag hjelp til å ta livet sitt i Sveits. 41-åringen trengte en lungetransplantasjon, men det fikk hun ikke fordi hun var tidligere narkoman og gikk på metadon.

Konstituert leder Torstein Bjordal i Foreningen for human narkotikapolitikk (FHN) har fulgt historien til Pedersen, men hadde ikke fått med seg at hun valgte å avslutte livet sitt, før Nettavisen tok kontakt.

- Vi i FHN er ikke de som mener at å avslutte livet sitt er feigt. Du kan havne i en situasjon hvor det er en ærlig sak. Hun ga tydelig beskjed om hvorfor hun gjorde det og det respekterer jeg, sier Bjordal til Nettavisen. Han er selv tidligere rusmisbruker. 

- Stygg trynefaktor

Han synes det er forferdelig at Siv Tove Pedersen ikke fikk stå på transplantasjonslisten på grunn av metadonbruken.

- Det er helt grusomt og fryktelig trist. Folk som bruker metadon kan leve et godt og langt liv. Jeg kjenner blant annet en bussjåfør som går på metadon. Hadde hun brukt er annet sterkt opiat, for eksempel på grunn av sykdom, hadde hun trolig ikke blitt nektet. Det er en stygg trynefaktor i denne saken, som neppe lar seg bevise, sier Torstein Bjordal.

Siv Tove Pedersen, her i 2013, var avhengig av oksygen døgnet rundt de siste årene.
Siv Tove Pedersen, her i 2013, var avhengig av oksygen døgnet rundt de siste årene. Foto: Marit Skjøtskift (Hadeland)

Må behandles som alle andre

Siv Tove sa i 2013 at helsemyndighetene var redde for at hun skulle bli narkoman igjen etter en eventuell transplantasjon.

- De er visst litt redd for at jeg kan få smaken på rus igjen ved smertelindrende medisiner etter operasjonen, så dumt det enn høres. At jeg skal få livet i gave og så begynne med rus igjen?

- Det er så undertrykkende at det nesten ikke går an å beskrive det. Og det sier alt om Norges syn på narkomane. Vi må begynne å behandle folk med ruserfaring på lik linje med alle andre. De som går på metadon blir stemoderlig behandlet. Jeg blir trist og sint av denne historien. Jeg tror andre land som Nederland og Sveits ville hatt en annen tilnærming til denne saken.

En av tre sier nei til donasjon

I Norge kan potensielt alle være donorer. Den nærmeste familien blir uansett bestandig spurt om hvordan avdøde stiller seg til organdonasjon. 

- Stiftelsen organdonasjon har fulgt saken om Siv Tove.

- Dette er en fryktelig trist sak. Saken handler mer om det å få stå på venteliste, enn selve organdonasjonen. Men mitt viktigste budskap nå er at hvis tilgangen på organer hadde vært så mye bedre, hadde en ikke trengt å vært så strenge med ventelistene, sier daglig leder Hege Lundin Kuhle i Stiftelsen Organdonasjon til Nettavisen.

28 prosent sa nei til organdonasjon i 2014. Det vil si at nesten en av tre av dem som ble spurt i en reell situasjon om organdonasjon, ikke ønsket at en av deres pårørende eller dem selv skulle være donor. 116 personer donerte bort organer i fjor og 456 personer fikk nye organer. 418 sto ved årsskiftet på venteliste for nye organer. 13 personer døde i organkø i fjor.

Hvis tilgangen på organer hadde vært så mye bedre, hadde en ikke trengt å vært så strenge med ventelistene, sier daglig leder Hege Lundin Kuhle i Stiftelsen Organdonasjon
Hvis tilgangen på organer hadde vært så mye bedre, hadde en ikke trengt å vært så strenge med ventelistene, sier daglig leder Hege Lundin Kuhle i Stiftelsen Organdonasjon Foto: Stiftelsen organdonasjon

- Vi kan bedre

- Vi kan så mye bedre enn det. Det burde være mye mer naturlig å si ja til organdonasjon. Et brått dødsfall for deretter å ta standpunkt om organdonasjon kan bli for mye for pårørende. Derfor er det viktig å ta et standpunkt rundt organdonasjon og informere de nærmeste om det. Det er viktig at de nærmeste er der og bekrefter en donasjon, sier Kuhle.

Hun ønsker ikke å kommentere det faktum at Siv Tove Pedersen ikke fikk stå i organkø.

- Men vi har et mål om at alle som trenger et organ får det. Nå vil det alltid være en prioritering. Den må vi overlate til Rikshospitalet å ta, sier Hege Lundin Kuhle.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!