KJØTTMAT: «Mye kjøtt» står det på pakningene til «Go`& mager»-produktene. Men hvor stor forskjell er det egentlig mellom disse og orginale varianter?
KJØTTMAT: «Mye kjøtt» står det på pakningene til «Go`& mager»-produktene. Men hvor stor forskjell er det egentlig mellom disse og orginale varianter? Foto: Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen)

- Den «sunnere» varianten inneholder jo mer salt og mindre kjøtt?

Hva er egentlig sunnest av disse kjøttproduktene?

Publisert

(SIDE2): Det kommer stadig flere nye produkter på markedet som for eksempel hevder å hjelpe forbrukeren med å ta sunnere valg i en hektisk hverdag.

Gilde er én av de produsentene som sier at de ønsker å hjelpe nordmenn med å spise litt sunnere.

Bruker magrere kjøtt

På deres hjemmesider skriver kjøttprodusenten blant annet at deres «Go`& mager»-serie er magrere varianter av Gildes originale produkter som inneholder mindre fett og mer kjøtt.

- Go' & mager-produktene skiller seg noe fra de originale produktene i og med at de er uten gluten og melk, og har kun ni prosent fett, sier Beate Furuto Folgerø, kvalitetssjef i Nortura, til Side2.

- Når vi utvikler magre varianter til Go’ & mager-serien erstatter vi kjøtt fra de fetere delene av dyret med kjøtt fra de magrere delene av dyret, forklarer Furuto Folgerø.

Gilde: - Sunnere valg

«Go' & mager»-serien består av en rekke produkter som pølser, karbonader, kjøttboller, leverpostei og pålegg. Tidligere i år lanserte Gilde tre nye produkter i samme serie: Go`& mager italienske kjøttboller, Go `& mager karbonader med rosépepper og urter og Go`& mager leverpostei med bacon.

- Mange tenker kanskje at det krever mye planlegging og tid å spise litt sunnere. Gilde Go' & Mager-serien hjelper forbrukerne litt på vei, og gjør det enklere å ta sunnere valg. Matvarene er også enkle å tilberede, noe som er en fordel i en hektisk hverdag, sier markedskonsulent, Kirsti Wiker Rönnmark i Nortura i pressemeldingen om de nye Go`& mager-produktene.

- Produktene er både magre og smaksrike. De har et høyt kjøttinnhold, og er uten gluten og melk. Go' & Mager-produktene inneholder kun ni prosent prosent fett, og er dermed et godt valg i handlekurven til de som gjerne vil spise sunnere, mener Wiker Rönnmark.

Men hvor mye «sunnere» og hvor kjøttrike er egentlig disse Go`& mager-produktene sammenlignet med de originale varene?

Side2 plukket ut fem produkter fra Go`& mager-serien og sammenlignet ingredienser og næringsinnhold med fem tilsvarende originale produkter fra samme produsent. 

Det er jo positivt med produkter som er mer allergivennlige med tanke på at disse Go`& Mager-produktene er glutenfrie og melkefrie. Likevel reagerer vi på at serien når man ser nøye på ingrediensoversikten ikke virker så mye sunnere. Ja, de inneholder noe mindre kilokalorier, men noen av produktene har veldig likt kjøttinnhold og saltinnhold.

Side2 tok derfor kontakt med Gilde/Nortura for å få en nærmere forklaring til våre kommentarer og spørsmål da det var særlig 3 av de 5 produktene som vi ønsket å få nærmere forklarng på: kjøttboller, karbonader og servelat.

Side2 påpeker at vi ikke har smakstestet produktene og at det selvfølgelig vil være opp til hver enkelt hvilket produkt man synes smaker best og hvilket produkt man mener er sunnest i forhold til sitt kosthold og livsstil.

Go' & mager Italienske kjøttboller

Ingredienser:
Kjøtt fra storfe og svin (65%), vann, stivelse, løk, salt, glukose, sitrusfiber, hvitløk, krydder, konserveringsmiddel E325, E262.

Næringsinnhold per 100 gram:
163 kcal
Fett 9 gram hvorav: mettede fettsyrer 3,7 g, enumettede fettsyrer 3,9 g, flerumettede fettsyrer 0,4 g,
Karbohydrat 5,9 g hvorav: sukkerarter 0,3 g
Protein 12,5 g,
Salt 1,8 g

Gilde Kjøttboller med løk og muskat

Ingredienser:
Kjøtt av storfe og svin (70%), melk, stivelse, potetflakes, løk (1,3%), salt, sukker, krydder, muskat (0,1%).

Næringsinnhold per 100 gram:
233 kcal
Fett 16 g hvorav: mettede fettsyrer 7 g, enumettede fettsyrer 6,5 g, flerumettede fettsyrer 2 g
Karbohydrat 8 g hvorav: sukkerarter 2 g,
Protein 14 g
Salt 1,7 g

Side2s kommentar:
- Go` & mager italienske kjøttboller innholder 65 prosent kjøtt, mens Gilde kjøttboller med løk og muskat inneholder 70 prosent kjøtt. Den magre varianten inneholder 1,8 gram salt og 12,5 gram protein, mens den originale varianten inneholder 1,7 gram salt og 14 gram protein. Man får jo inntrykk av at de magre produktene skal inneholde mer kjøtt (og også da mer protein), men her har den magre varianten et mindre innhold av protein og kjøtt, samt 0,1 gram mer salt per 100 gram? 

Gildes svar:
- Når det gjelder «mer kjøtt» for kjøttboller er dette sett i forhold til Gilde Svenske Kjøttboller som er den varianten som det selges mest av i markedet.  Denne inneholder 59 % kjøtt. Sammenliknet med vårt mestselgende produkt er 65% kjøtt er såpass mye mer kjøtt at vi velger å si det.

Go' & mager Karbonader med rosépepper og urter

Ingredienser:
Kjøtt fra storfe og svin (65%), vann, stivelse, løk, salt, glukose, sitrusfiber, hvitløk, krydder, konserveringsmiddel E325, E262.

Næringsinnhold per 100 gram:
163 kcal
Fett 9 g hvorav: mettede fettsyrer 3,7 g, enumettede fettsyrer 3,9 g, flerumettede fettsyrer 0,4 g,
Karbohydrat 5,9 g hvorav: sukkerarter 0,3 g
Protein 12,5 g
Salt 1,8 g

SUNNERE KARBONADER? Tidligere i år lanserte Gilde «Go `& mager karbonader med rosépepper og urter».
SUNNERE KARBONADER? Tidligere i år lanserte Gilde «Go `& mager karbonader med rosépepper og urter». Foto: (Gilde)

Karbonader Original Gilde

Ingredienser:
Kjøtt av storfe (63%), melk, stivelse, salt, løk, krydder, cayenne, sitrusfiber.

Næringsinnhold per 100 gram:
184 kcal
Fett 12 g hvorav: mettede fettsyrer 6 g, enumettede fettsyrer 4,6 g, flerumettede fettsyrer 0,4 g
Karbohydrat 8 g hvorav: sukkerarter 2 g,
Protein 11 g
Salt 1,8 g

FORSKJELL PÅ KARBONADER: Disse karbonadene inneholder 63% prosent. Go`& mager-karbonadene inneholder 65% kjøtt.
FORSKJELL PÅ KARBONADER: Disse karbonadene inneholder 63% prosent. Go`& mager-karbonadene inneholder 65% kjøtt. Foto: (Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen))

Side2s kommentar:
- Go`& mager karbonader med rosépepper og urter inneholder 65 prosent kjøtt, mens Gilde originale karbonader inneholder 63 prosent kjøtt. De magre karbonadene gir 163 kcal per 100 gram, mens de originale karbonadene gir 184 kcal per 100 gram. Saltinnholdet er likt. Dette er vel heller ikke en veldig stor forskjell? Og hvordan kan man sette på ordene ” Mye kjøtt” på et produkt som inneholder kun 65 prosent kjøtt? Det vil jo si at 1/3 i produktet ikke er kjøtt?

Gildes kommentar:
For karbonader er 65 % kjøtt mye kjøtt. Mer kjøtt enn dette vil fort gi karbonader som fremstår som harde og tørre. Både karbonader og kjøttboller er tradisjonelle spedde produkter som skal være nokså myke i konsistensen.

Go' & mager Servelat

Ingredienser:
Kjøtt av storfe og svin (57 %), vann, stivelse, salt , stabilisator E407, løk, krydder, røykaroma, antioksidant E315, konserveringsmiddel E262, E325, E250.

Næringsinnhold per 100 gram:
145 kcal
Fett 9 g hvorav: mettede fettsyrer 4 g, enumettede fettsyrer 3,9 g, flerumettede fettsyrer 0,9 g
Karbohydrat 6 g hvorav: sukkerarter 0,1 g
Protein 10 g
Salt 2,5 g

HVA VELGER DU? Go` & mager-servelat har mindre fett og kilokalorier, men likevel inneholder den mer salt og mindre kjøtt sammenlignet med original servelat.
HVA VELGER DU? Go` & mager-servelat har mindre fett og kilokalorier, men likevel inneholder den mer salt og mindre kjøtt sammenlignet med original servelat. Foto: (Silje Bjørnstad (Mediehuset Nettavisen))

Servelat Gilde

Ingredienser:
Kjøtt av storfe og svin (58%),vann,stivelse, hodekjøtt av svin, salt , løk, krydder, røykaroma, glukose, antioksidant E315, konserveringsmiddel E250, E261, E326

Næringsinnhold per 100 gram:
240 kcal
Fett 18,6 g hvorav: mettede fettsyrer 7,3 g, enumettede fettsyrer 8,5 g, flerumettede fettsyrer 2,4 g
Karbohydrat 6,5 g hvorav: sukkerarter 0,2 g
Protein 12 g
Salt 1,7 g

Side2s kommentar:
- Go` & mager servelat inneholder 57 prosent kjøtt, mens det originale produktet inneholder 58 prosent kjøtt i tillegg til hodekjøtt fra svin. Den magre varianten inneholder også 2,5 gram salt per 100 gram, mens den originale varianten inneholder 1,7 gram salt per 100 gram. Hvordan kan man da si at denne magre servelatvarianten er et sunnere valg, når de både inneholder mindre kjøtt og mer salt? I dette tilfellet er også begge påleggspølsene fri for melk.

Gildes kommentar:
- Vi er i ferd med å redusere saltmengden i alle produktene våre. På pålegg har vi gjort en grundig jobb med alle de «originale» variantene våre og denne endringen er nå (fra februar) gjennomført på de produktene du finner i butikk. For «Go' og mager»-variantene er ikke endringene implementert ennå, men om en måneds tid vil også «Go’ og mager»-servelat være i butikken med 1,7 % NaCl.

Go' & mager Leverpostei med bacon

Ingredienser:
Vann, svinekjøtt (30%), svinelever (25%), bacon (3,7%), salt, rapsolje, hvetestivelse, svor, ketchup, glukose, krydder (inkl.paprika), vaniljesukker, løk, hvitølk, baconflavour, olivenolje, stabilisator (E407, E410, E412,E415,E450, E451, E1422), konserveringsmiddel (E250,E262, E325), antioksidant (E315,E316).

Foto: (Gilde (Nortura))

Næringsinnhold per 100 gram:
140 kcal
Fett 8,4 g hvorav: mettede fettsyrer 2,1 g, enumettede fettsyrer 4,4 g, flerumettede fettsyrer 1,6 g
Karbohydrat 4,4 g hvorav: sukkerarter 0 g
Protein 12 g
Salt 2,5 g

Gilde Ekte ovnsbakt leverpostei bacon

Ingredienser:
Hodekjøtt av svin(19%), skummetmelk, bacon(18%), svinelever(14%), svinekjøtt(13%), hvetestivelse, salt, glukose (mais), baconflavour, ketchup, hvitløk, løk, melkeprotein, krydder(inkl, paprika), antioksidant E300 og konserveringsmiddel E250, fisk(ansjos). (Bacon inneholder: Røkt sideflesk av svin(96%), vann, salt, glukose (mais/potet), stabilisator E450. E451, antioksidant E301, konserveringsmiddel E250.

Næringsinnhold per 100 gram:
265 kcal
Fett 23 g
Karbohydrat 4,5 g
Protein 10,5 g
Salt 2,2 g

Side2s kommentar:
- Den magre varianten har et noe høyere innhold av protein og mindre innhold av fett. På grunn av redusert fettinnhold bidrar dette til å redusere kaloriinnholdet og det kan jo være positivt for de som tenker på vekta! Men også her er saltinnholdet i den magre varianten litt høyere sammenlignet med det originale leverpostei-produktet.

Gildes kommentar:
- For den magre varianten er arbeid igangsatt for å redusere saltinnhold. Vi har redusert mengden salt i alle våre pølse- og påleggsprodukter. På Go&mager serien er ikke dette synlig i butikk før om noen få uker.

Go' & mager wienerpølse

Ingredienser:
Kjøtt av svin og storfe (60 %), vann, stivelse, salt (1,9 %), glukose, krydder, stabilisator E450, E451, antioksidant E315, konserveringsmiddel E262, E325, E250. Importert fåretarm.

Næringsinnhold per 100 gram:
145 kcal
Fett 9 g hvorav: mettede fettsyrer 3,6 g, enumettede fettsyrer 4,2 g, flerumettede fettsyrer 1,2 g
protein 10 g
Karbohydrat 6 g hvorav: sukkerarter 0,5 g

Foto: (Gilde (Nortura))

Gilde Wienerpølse

Ingredienser:
Kjøtt av storfe og svin (54 %), skummet melk, hodekjøtt (4 %) av svin, stivelse, salt (2 %), krydder, glukose, antioksidant E315, konserveringsmiddel E262, E325, E250. Importert fåretarm.

Næringsinnhold per 100 gram:
230 kcal
Fett 18 g
Protein 10 g
Karbohydrat 7 g

Side2s kommentar:
- De magre wienerpølsene har færre kalorier, mindre fett og noe mer kjøtt. I tillegg er Go` & mager-pølsene fri for gluten og melk -  absolutt et bra alternativ til de tradisjonelle wienerpølsene.

Mer næringsrikt med rene kjøttprodukter

- Go' og mager-serien til Gilde er Nøkkelhullsmerket og det i seg selv er bevis for at disse produktene er sunnere alternativ. For kjøttprodukter er nettopp fettinnholdet det myndighetene har fokusert på når det gjelder sunnhet. I den nye nøkkelhullsforskriften vil det også bli krav til lavt saltinnhold og vi redusere nå saltinnholdet i hele produktporteføljen vår, både de magre og de ordinære produktene, forklarer kvalitetssjefen i Nortura som en generell forklaring til Side2s kommentarer.

Silje Bjørnstad, som har skrevet denne artikkelen, er også ernæringsfysiolog. Under er hennes konklusjon;

- Ja, det er jo selvfølgelig opp til hver enkelt hva man velger, men jeg vil likevel påpeke at det beste alternativet når det gjelder kjøtt og kjøttprodukter er å velge rene, ubearbeidede produkter. Generelt gjelder det at jo mindre bearbeidet kjøttmaten er, desto mer vitaminer, mineraler og proteiner inneholder den. Omvendt gjelder for innholdet av fett der man som regel ser at jo mer bearbeidet en matvare er, desto mer fett inneholder den. Mange kjøttprodukter har også et høyt innhold av salt, noe de fleste nordmenn får i seg mer enn nok av, forklarer Silje Bjørnstad.

- Ifølge Helsedirektoratet er det en sammenheng mellom inntak av bearbeidet kjøtt og rødt kjøtt og økt risiko for kreft i tykk- og endetarm. Helsemyndighetene anbefaler derfor at man begrenser inntaket av rødt kjøtt og bearbeidede kjøttprodukter til maks 500 gram per uke, forklarer hun. 

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!