Foto: COLOURBOX

AUF krever at jenter får gratis bind og tamponger

Det er ikke riktig at jenter må betale ekstra hver måned for en biologisk konsekvens de ikke har valgt selv, mener Viktoria Linea Høybakk i Nordland AUF.

Publisert

(SIDE2): Nordland AUF går enstemmig inn for statlig støtte til kvinnelige skoleelever ved videregående og studenter for å dekke utgifter ved menstruasjon, skriver NRK

- Jenter har konstante utgifter til hygieneartikler - bind, tamponger og mer. For mange, spesielt studenter og skoleelever er dette krevende økonomisk, sier Viktoria Linea Høybakk. 

Det var hun som lanserte forslaget på årsmøtet til ungdomspartiet i Nordland. 

- Dette handler om at jenter må betale ekstra hver måned for en biologisk konsekvens de ikke har valgt selv, sier hun til NRK. 

Omdiskutert i Sverige

Tidligere i februar ble det diskutert i Sverige om det er urettferdig at kvinner har ekstrautgifter ved menstruasjon

Diskusjonen hadde sitt utspring i skoleprosjektet «Mens ska inte kosta». Prosjektet ble startet av fem 17-åringer fra Malmö som reagerer på at kvinner må ut med flere hundrelapper i året på bind, tamponger og smertestillende i forbindelse med mensen. 

Tidligere har flere svenske debattanter argumentert med at det ikke er selvsagt at alle har råd til mensen: 

- Du skulle kunne fylle ut et skjema hvor du skriver hvor mye du blør, hvor mange smertestillende tabletter du trenger per dag og om du pleier å blø gjennom, så trusene blir ødelagt, så du trenger nye truser hver måned, skrives det i et leserinnlegg i avisen LT i januar i år.

Bruker 27.823 kroner på mensen 

Et regnestykke gjort av KK.no i fjor, viste at kvinner i gjennomsnitt bruker 732 kroner i året på mensen, eller 27.823,11 kroner i løpet av livet. 

Gjennomsnittskvinnen har mensen fra 13 til 51 års alder - altså 38 år, og har 456 menstruasjoner, eller mens i 2.280 dager i løpet av et liv. 

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!