- Jeg blir svært forbannet, sier faren til «Anne», som var den eneste i klassen som ikke ble invitert i bursdagen.
- Jeg blir svært forbannet, sier faren til «Anne», som var den eneste i klassen som ikke ble invitert i bursdagen. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Alle i klassen, med unntak av én, ble invitert i bursdag

Skolen har regler for at alle barna skal inviteres i bursdag. Likevel ble én stående utenfor.

Publisert

Da det ble kjent på skolen at alle i klassen - med unntak av én - var invitert i barnebursdagen begynte tårene å renne hos «Anne», som ble stengt ute, skriver Eidsvoll Ullensaker Blad.

- Datteren min ble selvsagt svært ute av seg, for hvem vil ikke være en del av gjengen?, sier pappaen hennes til avisa. 

Hendelsen skjedde på en skole i Øvre Romerike, og faren forteller at de ble rystet av hendelsen. I følge han skal invitasjonene ha blitt levert personlig til alle barna - unntatt hans datter. 

Les også: 16 barn ble invitert til bursdag og ingen kom - da kom politiet

Gode tips til barnebursdag

Skolen der barna går har klare regler for bursdager; enten inviteres alle eller bare noen få.

Pappaen til «Anne» har tatt opp hendelsen med læreren på skolen, som igjen tok det opp med moren til barnet som hadde bursdag.

Hun skal imidlertid ha vist liten forståelse, og mente at det var opp til hennes datter å bestemme hvem som skal komme i bursdagen.

- Det er helt feil. Det er foresattes oppgave å sørge for at alle blir inkludert, at utfrysing i grupper blir tatt tak i og at foresatte bidrar til et godt miljø, både i og utenfor skolen. Jeg blir svært forbannet over slike foresatte som passivt eller aktivt bidrar til utfrysing og mobbing, sier faren til «Anne».

Les også: - Mamma, kan du se om det har kommet bursdagsinvitasjon til meg i postkassa?

- Det er ingen god følelse å se hvor såret barnet sitt blir over slik oppførsel fra én medelev, én som har deltatt på mitt barns bursdager. Jevnt over har mitt barn alltid måttet invitere alle jentene i sin klasse, for det er ikke opp til mitt barn å bestemme i slike saker, sier faren.

Gode tips til barnebursdag

Eidsvoll Ullensaker Blad har laget en liste over tips til hvordan foreldre skal foreholde seg til barnebursdager:

  • Sjekk de faktiske forholdene rundt selve invitasjonen. Er den kommet fram? Har fristen og din kontaktinfo vært tydelig nok? Er det andre konkurrerende arrangementer som skjer denne dagen?
  • Det er ikke alltid vond vilje eller mobbing som ligger bak når noen uteblir fra bursdag. Det kan også være stressede og uoppmerksomme voksne som er årsaken. Resultatet kan bli at de glemmer å si ifra. Det er uansett ikke bra.
  • Men hvis det er en systematikk i dette, må voksne reagere. Når en hel gjeng uteblir fra en bursdag er det naturlig at folk reagerer.
  • Når du inviterer til barnebursdag, send det ut via SMS, e-post eller via Facebook. Lapper kan lett bli borte i sekken.
  • Inviter alle, enten hele klassen eller bare jentene eller bare guttene.
  • Be om tilbakemelding fra foreldrene, uansett om barnet kan komme eller ikke. Da er foreldrene nødt til å forholde seg til invitasjonen.
  • Vær bestemt på at ditt barn skal gå i bursdag, selv om han eller hun sier de ikke vil. Vi voksne må forklare hvorfor vi må oppføre oss slik vi vil at andre skal oppføre seg mot oss.
  • Foreldrene har en svært viktig rolle. Følg med på hva barna får med seg hjem fra skolen, still spørsmål, gi tilbakemeldinger og sørg for at barna går en god skole.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!