VIL HJELPE ANDRE TIL Å STÅ FREM: Tonje og Lene vil bidra til at det blir litt lettere for andre å komme ut som den de er.
VIL HJELPE ANDRE TIL Å STÅ FREM: Tonje og Lene vil bidra til at det blir litt lettere for andre å komme ut som den de er. Foto: Faksimile Instagram/Lene Sleperud

Aktuelt

Vil hjelpe andre med å stå frem

Tonje og Lene er kjærester og Farmen-deltakere. Nå vil de gjøre veien ut av skapet lettere for andre.

Publisert Oppdatert

Tonje Frøystad Garvik (29) og Lene Sleperud (29) er to de mest profilerte deltagere i TV 2s realityshow ”Farmen”. På utsiden har de vært kjærester i nærmere to år, men så langt har paret holdt forholdet skjult for de andre deltagerne på gården.

– Vi kan fort oppfattes som en trussel for gruppa om de ser oss som et par. Jeg tror de er mer åpne mot oss om de blir kjent med oss som enkeltindivider. Målet er å stå sammen i en finale, sier Lene til Her og Nå.

– Ja. Lene blir nok både min styrke og min svakhet. Når man er to har man en alliert - noe som er en fordel, men medaljen har også en bakside. Om noen vil ha ut Lene eller meg… Det kan bli veldig tøft å miste den andre, mener Frøystad Garvik.

Paret møttes under Oslo Pride, et årlig arrangement for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner.

– Jeg hadde akkurat kommet ut av et forhold og ble oppfordret av vennene mine til å sjekke opp noen. Jeg var ikke helt meg selv og hadde ikke helt energien, men så møtte jeg blikket hennes. Det strålte spenning og utfordring. Jeg tenkte: ”Hun der er verre enn meg!”, sier Tonje og ler. Kjæresten er enig i at det slo gnister allerede ved første møte.

– Vi er begge veldig flørtete typer, og vi merket begge at det var kjemi mellom oss med en gang. Vi hadde mange felles interessert, og utover kvelden ble det også litt kyssing, sier hun og ser forelsket bort på sin kjære.

Tonje er fra Ulsteinvik, men bor i Oslo og jobber som regional salgssjef i et shippingselskap. Lene er fra Oslo og arbeider som digital spesialist i et mediebyrå. Tonje forteller at Lene var svært nysgjerrig første kveld.

– Hun hadde tidenes sjekkliste for å finne ut om meg. Jeg har aldri opplevd det før.

– Det er viktig å ha ting på plass før man begynner å date, svarer Lene. Til tross for at det så å si var kjærlighet ved første blikk, tok det litt tid før de ble et par.

– I rundt åtte måneder møttes vi kanskje én gang i måneden, sier Tonje.

– Tonje trengte tid. Hun er også min første jente-kjæreste, så det var veldig fint for meg å ikke hoppe inn i noe som jeg var litt usikker på, sier Sleperud.

– Hadde jeg ikke holdt henne litt der ute, hadde det nok ikke blitt noe heller. Hun liker en utfordring i jaktfasen, spøker Tonje. To år etter det første møtet blomstrer forelskelsen fremdeles.

– Lene er ei veldig kjekk jente. Hun er veldig lett å prate med. Hun er veldig sta, utfordrende, leken og sprudlende, sier Tonje og ser forelsket bort på kjæresten. Lene er også full av lovord om sin kjære.

– Hun er veldig tålmodig og ekstremt positiv! Tonje er en veldig god menneskekjenner og utrolig omsorgsfull, skryter hun. I skrivende stund bor jentene i hver sin leilighet i hovedstaden, men om alt går etter planen skal det endres innen kort tid.

– Etter Farmen begynner vi nok å kikke på felles leilighet og bli samboere, røper Tonje.

Det lesbiske paret håper at de kan være med på å skape enda mer aksept for sin legning.

– Vi har lyst til å gjøre det enklere for andre. Å bidra til at noen som sliter med å komme ut og har noen å peke på, sier Tonje. Hun mener lesbiske ofte stigmatiseres.

– Da jeg kom ut var det noen som spurte meg: «Skal du begynne å gå med saggebukse og klippe deg kort nå da?» Nei, hvorfor det, sier hun oppgitt.

Hun tror flere har et inntrykk av at man må være maskulin for å være lesbisk.

– Lene er en veldig stereotypisk ”jente-jente”. Jeg mener at folk skal få være som de er. Det er viktig å normalisere det, sier Ulsteinvik-jenta.

Hun har ikke opplevd at folk har vært direkte slemme med henne.

– Stort sett er folk veldig fine ansikt til ansikt, men så er det klart at man får noen bibelvers og forskjellig, sier Tonje.

Lene er enig, men mener de av og til kan oppleve mangel på respekt.

– Gutter på byen spør om de kan være med når vi kysser. Da blir jeg egentlig mest skuffa. At de ikke tar forholdet vårt seriøst. Man ville aldri sagt det til et heterofilt par, sier hun oppgitt.

Hun er opptatt av å få frem at det fremdeles finnes fordommer både på bygda og i byene.

– Det handler nok mye om uvitenhet. Man har hørt ting, sett ting og så danner man seg et bilde av av det.

– Ja. Når et heterofilt par blir sammen tenker folk hytte, stasjonsvogn og hund. Når man er homofil blir det sånn: «Sex, ja», legger Tonje til.

– Det er fint å vise hvordan vi har det. Det som har fordommer kan kanskje få et innblikk i hvordan vi har det og akseptere det, sier paret.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!