INGEN PROBLEM: Vi lurte på om det ville være et problem for jenter med høye hæler, kveldskjoler og store vesker å kjøre Segway. Vi kan trygt konkludere med at det er det ikke!
INGEN PROBLEM: Vi lurte på om det ville være et problem for jenter med høye hæler, kveldskjoler og store vesker å kjøre Segway. Vi kan trygt konkludere med at det er det ikke! Foto: Foto: Trine Stalsberg og Ida Klokk.

Vi testet Segway med høye hæler, sommerkjoler og store vesker

Se hvordan det gikk her.

Publisert

(SIDE2): Jada, vi vet det  - det er nok av journalister i dette landet som har testet Segwayens kjøreegenskaper allerede.

Det vi derimot ikke har sett, er hvordan dette lille motoriserte kjøretøyet fungerer med ulike bekledninger. Alle journalister som har testet nyheten har vært kledd i allværsjakker, joggesko og behagelige bukser.

Vi lurte på om Segwayen kunne være stilig, og om vi kan få se it-jentene i hovedstaden rullende avgårde på disse i løpet av året.

Med dette spørsmålet i bakhodet benyttet vi oss av anledningen til å teste om Segwayen faktisk kan brukes av festklare jenter på vei til byen, kledd i høye hæler, lette sommerkjoler, og med en stor veske hengende over skuldra.

Forsiktig begynnelse

SLIK KJØRER DU:

- Segwayen har fem røde og grønne lys nede på ståplata. De lyser grønt når du har den i balanse, og deretter er det bare å sette den ene foten på plata for å aktivere den i kjøremodus. Når alle lysene deretter lyser grønt er det bare å sette i gang.

- Du lener deg fremover for å kjøre, og bakover for å rygge. Vil du bremse står du bare helt rolig. Svinge gjør du med styret. Det er veldig intuitivt.

- Gå alltid helt av kjøretøyet når du skal stoppe. Blir du stående med en fot på plata kan Segwayen tro at du vil kjøre eller rygge, og du kan ende opp med å slå deg.

- På styret har du en liten elektronisk skjerm med ulike knapper. Her kan du blant annet stille inn på nybegynnermodus om du ikke vil ha full hastighet med en gang. Symbolet ser ut som en skilpadde.

- Du kan også låse kjøretøyet ved hjelp av den elektroniske skjermen. Da vil det komme en høy alarm om noen forsøker å dra den med seg. Vi anbefaler likevel å låse den fast med en sykkellås for å være på den sikre siden.


Da det motoriserte kjøretøyet dukket opp utenfor kontoret sto vi alle klare til å hive oss på, men vi fikk streng beskjed av Ole Gjermundbo fra Simply Moving, den norske leverandøren av Segway, om at vi ble nødt til å fullføre en praktisk opplæring først.

Det er nemlig ikke slik at man bare kan hive seg på Segwayen uten et lite kurs først. Da ender det gjerne med både knall og fall.

Etter å ha stått på rekke og etterlignet Michael Jackson i noen minutter (det har seg nemlig slik at Segwayen går fremover når du lener deg fremover, og bakover når du lener deg bakover), fikk vi endelig lov til å gå på kjøretøyet.

Det ble en del usikker latter før vi innså at dette faktisk var noe vi kunne mestre. Det vanskeligste var faktisk å stå helt stille!

Med tilbehør

Det tok ikke mer enn en halvtime før alle tre hadde fått taket på kjøretøyet, og suste rundt på parkeringsplassen uten nybegynnermodusen.

Med flate sko og hjelm, riktignok. Vi var bare halvveis i utfordringen. De høye hælene lå fortsatt pakket ned i veska.

NULL PROBLEM: Det var ingen av oss som opplevde noen komplikasjoner ved bruk av høye hæler.
NULL PROBLEM: Det var ingen av oss som opplevde noen komplikasjoner ved bruk av høye hæler. Foto: Ida Klokk

Én ting var imidlertid alle tre enige om: det er sabla gøy å kjøre Segway! Det var med andre ord bare å hive seg rundt, skifte fottøy og komme seg ut i trafikken.

Nedenfor kan du lese våre tanker og erfaringer om testen. 

Trine: Lite mosjon, men morsomt

Jeg har aldri kjørt Segway før, og er litt pinglete til ting som ikke gjelder sjøen. Det vil si, jeg hater å ikke være flink. Men det var overraskende lett å få den til å lystre, og ganske kjapt var det skitmoro å kjøre fort, snu på en femøring og bare glise tilfreds.

Dagen vi testet segway hadde jeg på meg en veldig kort kjole og boots med hæler – sommerlig antrekk altså. Det fungerte helt greit, men kjolen hadde en tendens til å blåse opp når jeg sto stille eller kjørte sakte (i fart blir den derimot klistret inntil kroppen, så fart anbefales. Selvsagt!).

De høye hælene gjorde at jeg fikk litt mindre følelse gjennom hele foten, og ble stående en del enten på hælen eller på tærne. Det var litt tungt i lengden, men det tilskriver jeg nybegynner-problemer.

Prisen er det vanskeligste å svelge. Nesten 60.000 er i drøyeste laget for et menneske som ikke har så stort behov for et fremkomstmiddel, og helst bruker lønna på å spise og drikke. Og akkurat det er et poeng – man blir garantert bælfeit av å få seg segway, trenger jo ikke gå en eneste meter!

Men det anbefales alle og enhver å prøve, det er gøy!

Katinka: Overraskende lett

Jeg hadde gledet meg stort til denne dagen! Helt siden jeg så Kevin James suse rundt på en Segway i filmen «Mall Cop» har jeg hatt sinnsykt lyst til å få meg min egen.

Jeg skal innrømme at det første steget opp på Segwayen var ganske skummelt. Det å skulle stå oppreist på en plate med to hjul føles unaturlig, men det tok ikke lang tid før jeg forsto at dette lille vidunderet balanserer seg selv utmerket. Alt jeg trenger å gjøre er å lene meg fremover eller bakover.

Dette er faktisk så enkelt at enhver kan få det til, og det tok ikke lange tiden før jeg suste rundt på parkeringsplassen i 20 km/t (noe som forresten oppleves veldig raskt når du står oppreist noen centimeter over bakken). 

Det å skifte fra lave sko til høye hæler var derimot overraskende lett. Sett bort fra at balansepunktet endret seg litt, var det ikke noe stort problem. Om du klarer å gå med høye hæler til vanlig, klarer du også å kjøre Segway i dem.

Jeg har allerede skrevet Segwayen på årets ønskeliste, og skulle gjerne tatt den med meg hjem!

Ida: Det virket ganske skummelt

ANNERLEDES: Det å kjøre med høye hæler og en stor veske var litt annerledes, men det handlet bare om å finne balansepunktet underveis.
ANNERLEDES: Det å kjøre med høye hæler og en stor veske var litt annerledes, men det handlet bare om å finne balansepunktet underveis.

Å kjøre segway virket for meg ganske skummelt, og det var det også de første fem minuttene. Spesielt da det  plutselig kom en bil i møte på parkeringsplassen, og jeg glemte alt om hvordan man skal snu og stoppe.

Så jeg satte den ene foten nedi bakken, og det skal man jo ikke gjøre! Da ender Segwayen med å kjøre fra deg, eller rygge over foten din. Ikke spesielt behagelig.

Men etter et par runder gikk det susende bra, og jeg skulle mer enn gjerne hatt en selv.

Vi var jo litt usikre på hvordan Segwayen ville fungere for jenter med store håndvesker og høye hæler, men dette var heller ikke et stort problem.

Man blir kanskje litt mer ustødig, ettersom det å holde balansepunktet når man skal stoppe er veldig viktig, men det er noe man finner etterhvert.

Tommel opp for segway!

Litt flaut

Da har vi altså etablert at det ikke er noe problem å kjøre Segwayen med store vesker, høye hæler og uten hjelm.

Det er både lovlig, og fullt ut mulig.

Det viktige spørsmålet som gjenstår er altså «Ville vi ha kjørt denne gjennom Karl Johan en lørdag formiddag?», eller hadde det blitt for flaut?

Her er testdeltakerne litt uenige.

Trine: Harry og teit

OM SEGWAY:

- Kan kjøre opp til 20 km/t.

- 16 års aldersgrense.

- Ingen førerkort eller bevis nødvendig.

- Kan snu på en femøring.

- Styres ved hjelp av balansen.

- Ingen påbud med hjelm.

- Ikke lov å kjøre i påvirket tilstand.

- Regnes som en sykkel i lovverket, hvilket betyr at du foreløpig kan ta den med på offentlig transport.


Her kommer vel bruken av hjelm og briller inn – som en forkledning, rett og slett.

Jeg hadde nok vært litt flau ja, og jeg hadde ikke hatt på meg kjole og hæler da i hvert fall. Det føles litt harry og teit med segway, så det er vel en ny gulity pleasure – veeeeldig gøy, men litt gubbete?

Katinka: Jeg vil spraylakkere den rosa

Jeg hadde ikke hatt noe problem med å bruke en Segway i offentligheten. Så lenge jeg synes det er morsomt vil jeg nok klare å finne en måte å gjøre den litt kulere og mer personlig på.

Det er jo mange som synes Segwayen er harry og ser litt teit ut. Jeg er forsåvidt enig i det, og ville brukt det til min egen fordel om jeg skaffet meg en.

Det er jo ikke sånn at Segwayen må se ut akkurat som den gjorde da den kom fra fabrikken når du bruker den. Mulighetene er jo uendelige!

Jeg vil ha min egen Segway, spraylakkere den rosa og feste gulldusker til styret. Da blir den like tullete som jeg selv er. Om ikke annet så vil det antakelig få folk til å le.

Ida: Nysgjerrige blikk

Det å bli sett med en segway er egentlig ikke noe problem. Problemet er at segway er veldig nytt i Norge, og det er åpenbart at mange er nysgjerrige, og dermed «glaner», eller kommer bort og spør om ting. På en sliten mandag morgen ville jeg helst unngått dette. Da trenger ikke folk å se på meg.

Det anbefales jo også å kjøre med hjelp, og det synes jeg man bør følge. Men det innebærer jo også en bomtur for sveisen.

Jeg konkluderer med at jeg godt kunne sust i vei på en sånn. Helst en fresh lørdagsettermiddag, men jeg må innrømme at jeg ikke synes Segway er det ultimate fashionista-tilbehøret – om man kjører med hjelm eller ikke. Da vil jeg heller ha en stilig, retro sykkel. Helst en rosa.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!