Verdensdagen for Down syndrom: Derfor går «alle» med ulike sokker i dag

Bildene sprer seg i sosiale medier.

Publisert

(SIDE2): Årsaken er søt, fin og viktig. 21.mars er nemlig «the World Down Syndrome Day», og et av tiltakene som er satt i gang for å rette fokus og hylle menneskers ulikheter er å dele bilder av seg selv med ulike sokker på føttene.

- Hvis man tar på seg ulike sokker, så viser man at det å være annerledes er bra, sier Nathea Anemyr til svenske Expressen.

Har fått to priser

Til Side2 forteller moren Erica Rinaldo at Nathea har fått priser for initiativet.

- Nathea har vært i Stockholm og tatt imot to hederspriser i helgen for sitt fantastiske initiativ og at hun har lyktes i å løfte fram en gruppe mennesker som nå er utrydningstruede, sier hun.

Prisene fikk hun fra Svenska Downsföreningen og Glada Hudiks Hederspris.

- Jeg, som mamma, er både stolt og glad, og synes at Rocka Sockorna har et viktig budskap i vårt samfunn, der alt nå skal være perfekt, sier hun.

- Rocka Rockorna har fått en plass i folks hjerter, og forhåpentligvis åpner det for samtaler når vi har på ulike sokker, sier hun videre.

- Annerledes er bra

I fjor var Nathea en av dem som startet Facebook-eventet «Rocka sockorna». Et av slagordene hennes er: «Annerledes er bra. Annerledes er gøy».

I gruppen skriver 11-åringen hvorfor hun ønsker fokus på denne dagen.

«Jeg heter Nathea. Jeg er 11 år og ønsker å utfordre alle skoler og arbeidsplasser (og alle andre som vil være med). Hjelp meg å vise at det er bra å være annerledes! Mandag 21.mars vil jeg at vi skal bidra med å hylle ulikheter. Jeg vil at alle skal forstå hvor morsomt det er å være annerledes.

Vi har alle ulike grunner til å hylle noen som er annerledes, frivillig eller ikke. I år har jeg to. Noelle, min kjære søster som har Down syndrom og autisme og som er verdens beste søster. Men også min lillebror i himmelen, Milan, som ble født med en alvorlig nyresykdom som han ikke overlevde».

Oppfordringen ble en suksess i fjor og alt fra elever, folk på arbeidsplassen, politi og politikere delte foto av seg selv med ulike sokker i sosiale medier.

- Viktig med bevissthet

På den offisiselle siden til Verdensdagen for Downs syndrom heter det at de mandag oppfordrer alle til å velge sin aktivitet eller arrangemenet for å bidra til å øke bevisstheten om hva Down syndrom her, hva det betyr å ha Down syndrom, og hvordan mennesker med Down syndrom spiller en viktg rolle i våre liv og samfunnet.

FN-dag

Down syndrom er en diagnose som forårsaker intellektuell funksjonsnedsettelse, heter det ifølge fn.no. Syndromet forårsakes av en endring i arvestoffet i cellene slik at barn blir født med et helt eller deler av et ekstra kromosom 21. Cirka 1 av 1000 barn fødes med Down syndrom.

Datoen for Verdensdagen for Down syndrom 21. mars henspeiler på kromosompar 21 og skal brukes til å spre kunnskap om diagnosen.

Den første internasjonale Down syndrom-dagen ble holdt 21. mars 2006.

«Hvordan ser du på meg?»

Skuespiller Olivia Wilde er også blant dem som ønsker bevissthet rundt dagen. Hun har stilt opp i kortfilmen «How do you see me?» sammen med AnnaRose Rubright, en 19 år gammel student med Down syndrom fra New Jersey.

Sammen stiller de spørsmålstegn rundt hvordan personer med Down syndrom ser på seg selv, og hvordan de blir oppfattet av andre.

Se videoen her:

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!

blogg.no

Side2 Bildeshout

Promotion

Dette er blogginnlegg fra blogg.no hvor bloggerne har kjøpt seg plass her på forsiden av Side2.no gjennom bildeshout.
Dette er tilgjengelig for alle bloggere på blogg.no.