
Tusenvis i protest mot voldtektsdom: - Det er rørende og spesielt å være her
Andrea Voll Voldum hadde aldri forventet et så stort engasjement.
(SIDE2): I dag, mandag, samlet tusenvis seg i Norges største byer for å demonstrere. Slagordet er: «Vi krever rettssikkerhet for kvinner!»
Andrea Voll Voldum har selv tatt turen til Oslo og skuer utover folkehavet av mennesker som har samlet seg foran Stortinget i skrivende stund.
- Det er utrolig å se hvor mange som har møtt opp. Jeg hadde aldri trodd at så mange skulle komme. Det er spesielt å være her og se hvor mange som stiller opp, sa Andrea Voll Voldum til Nettavisen, like før demonstrasjonen startet.
Det er Kvinnefronten som står bak arrangementet i blant annet Oslo, Tromsø, Trondheim, Stord og Bergen.
(artikkelen fortsetter under videointervjuet med Andrea)
På mobil?Trykk her for å se intervjuet.
Screen9v2
- Rørende å være her
Omtrent tusen mennesker har møtt opp på Eidsvolls plass utenfor Stortinget i Oslo for å gi sin støtte til henne.
- Det er rørende og spesielt å være her. Det har vært en hektisk uke, selv om det er godt å være her merker jeg at jeg er sliten, legger hun til.
Se video fra demonstrasjonen her:

- Viktig å demonstrere
- Det er viktig å demonstrere for å vise at vi har fått nok, denne saken er ikke unik, men representativ for mange andre som har vært i en lignende situasjon. Dette var dråpen som fikk begeret til å renne over. Samtidig har Andrea stått fram og fortalt sin personlige opplevelse, og det har truffet en nerve, sier Cathrine Linn Kristiansen i organisasjonen Kvinnefronten til Side2.
Hun forteller at hun den siste tiden har fått en rekke henvendelser fra kvinner som har vært i lignende situasjon som Andrea. Kristiansen har mottatt mange sterke historier.
På Facebook-gruppa står det at 9,4 prosent av norske kvinner er blitt voldtatt. Bare 11 prosent velger å anmelde.
- Dette viser at det er lav tillit til rettsvesenet, og det er på tide vi gjør noe med det.

Kristiansen sier at målet med dagens demonstrasjon er å rette oppmerksomhet på rettssystemet når det gjelder voldtektssaker. Hun mener det må settes spørsmålstegn ved juryordningen, at kvinner som anmelder ofte føler seg krenket, og at det forsvarsadvokaten driver med må begrenses. Sistnevnte utdyper Kristiansen med at forsvarsadvokaten ønsker å svekke tillit foran en jury, og at det finnes flere grove eksempler hvor det tas opp hva for eksempel en kvinne hadde på seg i en voldtektssak.
Frifunnet for voldtekt, må betale erstatning
I saken med Andrea ble tre menn fra Oslo, to født i 1982 og en født i 1986, først dømt i tingretten. De ble dømt for i fellesskap å ha voldtatt en kvinne som var ute av stand til å motsette seg voldtekten.
Dommen ble anket, og i Borgarting lagmannsrett frifant juryen de tiltalte. Fagdommerne satt avgjørelsen til side, og retten måtte på nytt opp i Borgarting, denne gangen med en meddomsrett med fire meddommere og tre juridiske dommere. De juridiske dommerne og en av meddommerne ville dømme mennene for voldtekt, mens tre meddommere stemte for frifinnelse. I slike dommer holder det ikke med flertall, det kreves fem for å kunne dømme.
Meddommerne mente det ikke var tilstrekkelig bevist at Andrea opptrådte på en slik måte at de tiltalte hadde grunn til å tro at hun var ute av stand til å motsette seg de seksuelle handlingene, står det i dommen.
Oslo-mennene ble i Borgarting lagmannsrett frifunnet for voldtekt, men de må betale 300.000 i erstatning.
Se bildene fra demonstrasjonen under:



LES OGSÅ: Hemsedal-frikjente vurderer søksmål etter å ha blitt navngitt i sosiale medier
Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!