«DJEVELEN LIGGER I DETALJENE»: Om du ønsker å få et antrekk til å føles som nytt igjen kan det være lurt å bytte ut tilbehøret. Hva med belter og iøyefallende gullsmykker, som sett på Hailey Bieber og Gigi Hadid under Elie Saab-visningen?
«DJEVELEN LIGGER I DETALJENE»: Om du ønsker å få et antrekk til å føles som nytt igjen kan det være lurt å bytte ut tilbehøret. Hva med belter og iøyefallende gullsmykker, som sett på Hailey Bieber og Gigi Hadid under Elie Saab-visningen? Foto: Getty images

JULETID

Triksene som får en gammel kjole til å føles ny

Se hva som er blant sesongens stiligste tilbehør, og la deg inspirere.

Publisert Oppdatert

- Det er en myte at man trenger et nytt antrekk til hvert eneste julebord eller fest - i alle fall ikke et splitter nytt ett. Trenden er uansett gjenbruk, og det er enkelt å tenke bærekraftig også når det kommer til festplagg, sier Melk & Honning-redaktør og moteekspert Ida Elise Einarsdottir.

Du kjenner følelsen- du står foran skapet og alt er kjedelig eller gammelt. Aller helst ønsker du deg noe flunkende nytt til kveldens festligheter. Men så var det dette med lommeboka da, for ikke å glemme miljøet, og om man skulle kjøpt et nytt antrekk til enhver av desembers festlige anledninger så ville det sannelig ha hopet seg opp.

Brukt, vintage, second hand


Du kan derimot trøste deg med at det finnes mange alternativer for deg som ønsker å tenke litt smartere. Kanskje kan det nye skjørtet passe perfekt til den gamle blusen?

- Noen syr om plagg, mens andre kjøper brukt. Over hele landet arrangeres det også byttekvelder og second hand-markeder, for eksempel Oslos «The Fashion Archives», sier hun.

- Det finnes også mange brukt-, second hand- og vintage-butikker som i disse dager bugner over av festplagg og tilbehør til en billig penge. Mer bærekrafig er det også.

Gammel kjole blir ny med nytt tilbehør

Om du har en kjole i skapet som du elsker, kan du forsøke å style den annerledes. det kan fort bli litt kjedelig å gå for det samme hver eneste gang. Det er kun fantasien som setter grenser.

- Hva med et belte i livet, ett par andre sko til skjørtet, og så videre. Man sier gjerne - og med god grunn , at djevelen ligger i detaljene. Tilbehør kan løfte et antrekk, så kanskje skal det ikke mer til enn et par statement-øredobber eller et halskjede som kan gå til festantrekket fra i fjor, sier Einarsdottir.

For de som ønsker seg noe helt nytt, men som nesten har nådd bunnen av lommeboka, kan det være mange fristelser iløpet av desembermånedens salgsfylte dager. Tilbud finnes det flust av, men det kan likevel være lurt å tenke litt smart også her.

- Vi har kommet til et punkt der det nesten alltid er salg ett eller annet sted - enten det kalles «Førjulssalg» eller annet. Det er klart man kan gjøre kupp på salg, men det fører gjerne med seg et slags mersalg når man først shopper -«Denne var jo også fin, jeg tar den også».

Om man ofte ender opp mer mer enn man hadde tenkt, anbefaler Einarsdottir at man tar en titt i klesskapet for å få oversikt over hva man virkelig trenger.

- Det lureste er å investerer i basisplagg, eller såkalte garderobefavoritter som for eksempel «den lille sorte» eller en klassisk blazer som passer til både fest og hverdags, sier hun.

Om du ønsker å piffe opp en gammel kjole, eller et annet favorittantrekk med nytt tilbehør, kan du for eksempel la deg inspirere av det som ble vist på catwalken under moteukene for høst og vinter 2018:

90-TALLS TILBEHØR: Synlige museklemmer, «scrunchies», eller sikk-sakk-diademer i plast - som nesten alle modellene var iført under Prabal Gurung-showet.
90-TALLS TILBEHØR: Synlige museklemmer, «scrunchies», eller sikk-sakk-diademer i plast - som nesten alle modellene var iført under Prabal Gurung-showet. Foto: Getty images
CHOCKERE er fortsatt stilig. Nå gjerne i metall, som sett hos Versace. Legg også merke til at modellen har på seg to forskjellige øredobber.
CHOCKERE er fortsatt stilig. Nå gjerne i metall, som sett hos Versace. Legg også merke til at modellen har på seg to forskjellige øredobber. Foto: Getty images
SKJERF: Et elegant skjerf knyttet rundt halsen kan sette prikken over i`en. Kjettingkjeder er også tilbake, som sett hos Miu Miu.
SKJERF: Et elegant skjerf knyttet rundt halsen kan sette prikken over i`en. Kjettingkjeder er også tilbake, som sett hos Miu Miu. Foto: Getty images
SLØYFEDETALJ: Hva med å feste en liten sløyfe på kjolen, som sett under visningen til Erdem? En i rød er ekstra fin i disse juletider, og de som er noenlunde fingernemme fikser dette enkelt selv.
SLØYFEDETALJ: Hva med å feste en liten sløyfe på kjolen, som sett under visningen til Erdem? En i rød er ekstra fin i disse juletider, og de som er noenlunde fingernemme fikser dette enkelt selv. Foto: Getty images
TASSEL-øredobbene har vært populære lenge, og holder koken også denne sesongen.
TASSEL-øredobbene har vært populære lenge, og holder koken også denne sesongen. Foto: Getty images
DEKORERT SKJORTEKRAGE: En skjorte med dekorerte skjortekrager er stilig både alene, og under en kjole. Dette kan du også fikse selv. Den kanskje enkleste måten, brukt av undertegnede, er å feste passende øredobber på hver side. Du kan også bruke brosjer, eller sy - om du kan det.
DEKORERT SKJORTEKRAGE: En skjorte med dekorerte skjortekrager er stilig både alene, og under en kjole. Dette kan du også fikse selv. Den kanskje enkleste måten, brukt av undertegnede, er å feste passende øredobber på hver side. Du kan også bruke brosjer, eller sy - om du kan det. Foto: Getty images
SKINNBELTER i forskjellige varianter var å se på mange av catwalkene under høst/vinter-visningene.
SKINNBELTER i forskjellige varianter var å se på mange av catwalkene under høst/vinter-visningene. Foto: Getty images
MYE ER MER: Eller hva med en blondekrage, kombinert med brosje, store øredobber og diadem? Som sett hos Dolce & Gabbana.
MYE ER MER: Eller hva med en blondekrage, kombinert med brosje, store øredobber og diadem? Som sett hos Dolce & Gabbana. Foto: Getty images
COWBOY: Hent inspirasjon fra ville vesten og gå for et kraftig skinnbelte, eller hvorfor ikke cowboystøvler? Her går Kaia Gerber for Alberta Ferretti.
COWBOY: Hent inspirasjon fra ville vesten og gå for et kraftig skinnbelte, eller hvorfor ikke cowboystøvler? Her går Kaia Gerber for Alberta Ferretti. Foto: Getty images
PERLEFIN: Perlertilnehør i alle varianter gjør susen.
PERLEFIN: Perlertilnehør i alle varianter gjør susen. Foto: Getty images
FARGERIKT: Har du ett sort antrekk, kan det være nydelig med smykker med fargede stener.
FARGERIKT: Har du ett sort antrekk, kan det være nydelig med smykker med fargede stener. Foto: Getty images
LISSESMYKKE: Enkelt, men effektfult. Her sett hos Louis Vuitton.
LISSESMYKKE: Enkelt, men effektfult. Her sett hos Louis Vuitton. Foto: Getty images

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!