Test: Her er den beste pepperkakedeigen

Matkontrollen har testet gløgg og pepperkakedeig. Se vinnerne her.

Publisert

(SIDE2): I Matkontrollen på TV2 torsdag var det Coop sin pepperkakedeig som stakk av med seieren, og det med god margin.

I testen hadde Matkontrollen med ferdig pepperkakedeig fra IKEA, Mesterbakeren, Berthas, Bjørken og Coop.

Det er ikke tatt hensyn til pris i testen, men TV2 opplyser om at ekspertene har fulgt råd om hvor tynt deigen skal kjevles ut og at testpersonene ikke fikk vite hvilke produkter de smakte på.

 - Alltid bedre å kjevle ut

Testpanelet bestod av Bærum Vokalensemble, som teller 12 jenter fra koret og et ekspertpanel med Mette Ulrichsen, eier Håndverksbakeriet, Axel Brun, baker og driver baker Brun, Elisabeth Holm, blogger og vinner av kakekrigen 2015.

- Det virker som alle deigene er rimelig greie å jobbe med. Jeg vil anbefale å jobbe opp deigen før man kjevler den. Det blir alltid bedre å kjevle ut, sier Axel Brun, baker og driver av Baker Brun.

 - Merkelig at de ikke oppgir rett steketid

Ekspertene følger også rådet om steketid som står på pakken. Men da kakene ble tatt ut etter oppgitt tid, var det flere som ikke var godt nok stekte og det var ikke mye som imponerte testpanelet og bakeekspertertene.

- Det er store leverandører som produserer dette. Det er rart at de ikke har forsket mer for å få de rette smakene, og ikke minst oppgi riktig steketider. Det er merkelig, sier Brun til Matkontrollen.

Peppekakedeig fra Berthas, IKEA, Coop, Bjørken og Mesterbakeren.
Peppekakedeig fra Berthas, IKEA, Coop, Bjørken og Mesterbakeren. Foto: (Foto: TV2 Matkontrollen)

Stor variasjon på pepperkakene

Verken ekspertene eller koret likte pepperkakedeigene fra Berthas og IKEA. Deigen fra IKEA likte de aller dårligst. Bjørken og Mesterbakeren pepperkakedeig havner midt på treet og det er Coop sin egen pepperkakedeig som står igjen som testvinner.

- Det er stor variasjon på pepperkakene. Den fra Coop hadde best kryddersmak og best konsistens, og etter at den var stekt hadde den jevn, fin farge og god lukt, sier jentene i koret.

Her kan du se resultatene:

Resultater pepperkakedeig
Terningkast
Coop pepperkakedeig
5
Mesterbakeren pepperkakedeig 3
Bjørken pepperkakedeig 3
Berthas pepperkakedeig
2
IKEA Pepperkakedeig
1

Resultater ferdig pepperkakedeig:

IKEA: Udelikat ved åpning. Forferdelig konsistens. Kakene er myke og ikke stekt selv etter full steketid. Pepperkakene er grå, og ikke brune. Det er dårlig smak på kakene.

TERNINGKAST: 1

Berthas: Jevn farge på ferdigstekte kaker. Ikke ferdig stekt, kakene er rå inni. Det er lite kryddersmak.

TERNINGKAST: 2

Mesterbakeren: Smakløs til å begynne med, smaken kommer etter hvert. Nest best på utseende, men ikke stekt nok etter oppgitt steketid.

TERNINGKAST: 3

Bjørken: Stygge pepperkaker, kakene er gråfarget og ser ikke delikate ut etter steking. Kakene er myke, men har god smak.

TERNINGKAST: 3

Coop: Veldig pen etter steking. Sprø, perfekt farge, og god smak.

TERNINGKAST: 5

Gløgg:

SLIK SÅ KAKENE UT ETTER AT DE BLE STEKT ETTER ANVISNINGEN: Bjørken (1)  Coop (2) Mesterbakeren (3) Berthas (4) IKEA (5)
SLIK SÅ KAKENE UT ETTER AT DE BLE STEKT ETTER ANVISNINGEN: Bjørken (1)  Coop (2) Mesterbakeren (3) Berthas (4) IKEA (5) Foto: (Foto: TV2 Matkontrollen)

Testpanelet testet også gløgg:

Resultater gløgg
Terningkast
Tomtegløgg med ekstra kryddersmak
5
Rød Herregårdsgløgg 4
Tomtegløgg original
3
IKEA gløgg vanlig
2
First Price gløgg
1

Rød Herregårdsgløgg er den en eneste i testen som er ferdigblandet med vin. Vi blander de andre med vann.

Foto: (Foto: TV2 Matkontrollen)

Samtlige jentene i koret mener First Price gløgg smaker varm og død cola, og har ikke noe hint av julesmak i seg. First Price får bunnplassering i testen. Polets gløgg, Rød Herregårdsgløgg, var god ifølge jentene, men det var sterk vinsmak på denne, som trekker litt ned. Korjentene likte Tomtegløgg med ekstra kryddersmak aller best. Ifølge dem har den god kryddersmak og smaker jul.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!