MYE OMTALT: Sjaman Durek og prinsesse Märtha Louise er uten tvil vårens mest omtalte par. De svenske hoffekspertene mener det ikke trenger å være negativt for kongehuset.
MYE OMTALT: Sjaman Durek og prinsesse Märtha Louise er uten tvil vårens mest omtalte par. De svenske hoffekspertene mener det ikke trenger å være negativt for kongehuset. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Aktuelt

Svenske hoffeksperter er positive til Märthas nye kjæreste: - Sjamanen svekker ikke kongehuset

Hoffekspert Johan T. Lindwall i Sverige tror ikke prinsesse Märthas nye kjærlighetsforhold vil slå negativt ut for det norske monarkiet. – Nå snakker alle om kongefamilien. Det tror jeg bare er positivt, sier han.

Publisert Oppdatert

– Jeg ble først litt overrasket over nyheten om at prinsesse Märtha har funnet kjærligheten med sjaman Durek, men det er egentlig ikke så sjokkerende. Vi visste alle at prinsessen har en forkjærlighet for engler og overnaturlige ting, sier mangeårige hoffreporter i Expressen og sjefredaktør i Svensk Damtidning, Johan T. Lindwall, til Her og Nå.

Han syntes det er hyggelig at Kong Haralds datter har funnet kjærligheten igjen.

– Jeg er glad på deres vegne. De virker oppriktig forelsket, og det er bare å håpe at det varer, sier Lindwall.

POSITIV: Sjefredaktør Johan T. Lindwall tror Märthas nye kjærlighet er positiv for det norske kongehuset.
POSITIV: Sjefredaktør Johan T. Lindwall tror Märthas nye kjærlighet er positiv for det norske kongehuset. Foto: Leif R. Jansson / TT Nyhetsbyrån / NTB scanpix

Han tror ikke sjaman Dureks inntreden i den norske kongefamilien vil slå negativt ut.

– Snarere tvert imot tror jeg det er positivt. De kongelige trenger også nye impulser. Vi lever tross alt i 2019, ikke på 1800-tallet. Vi her i Norden er ikke så vant med sjamaner, men mange steder i verden er det helt vanlig, sier Lindwall som har et nært forhold til den svenske kongefamilien.

– Men jeg tror nok sjamanen må trekke tilbake påstandene om at han kan helbrede syke mennesker, sier sjefredaktøren.

Les også: Prinsesse Märtha Louises modige valg - har vært omdiskutert siden fødselen

Reagerer ikke på bruk av prinsessetittelen

Lindwall har derimot ingen sterke forestillinger mot at Märtha bruker prinsessetittelen til å selge billetter til showene til henne og kjæresten.

– Hun har sagt fra seg tittelen kongelig høyhet, og har ingen formell posisjon i kongefamilien. Jeg tror dessuten at hun hadde samlet like mange mennesker om hun bare hadde kalt seg Märtha Louise. Hun er fortsatt datteren til kongen, sier Johan T. Lindwall.

Han er også sikker på at hun har full støtte fra sin far.

– Alle fedre vil det beste for sine barn. Jeg er sikker på at kong Carl Gustaf også hadde vært der for prinsesse Madeleine hvis hun hadde hatt de samme interessene som prinsesse Märtha og forelsket seg i en sjaman. Prins Daniel drev et helsestudio og var ikke akkurat favoritt til å bli inngiftet i kongefamilien, men kronprinsesse Victoria fikk ham til slutt selv om hun måtte vente lenge, sier sjefredaktøren i Svensk Damtidning.

KONGEVENN: Johan T. Lindwall har et godt forhold til kronprinsesse Victoria og prins Daniel. Daniel drev et helsestudio før han ble sammen med den svenske kronprinsessen, og var heller ingen favoritt til å bli giftet inn i den svenske kongefamilien.
KONGEVENN: Johan T. Lindwall har et godt forhold til kronprinsesse Victoria og prins Daniel. Daniel drev et helsestudio før han ble sammen med den svenske kronprinsessen, og var heller ingen favoritt til å bli giftet inn i den svenske kongefamilien. Foto: NTB scanpix

- Mye har skjedd i kongehusene

Roger Lundgren, sjefredaktør i Kungliga Magasinet og kongeekspert i Sveriges Television, er også svært positiv til Sjaman Durek.

– Min første reaksjon da jeg fikk høre at prinsesse Märtha hadde forelsket seg igjen, var glede. Jeg har møtt henne flere ganger, og hun er en av mine absolutte favoritter i den kongelige verden. Alltid glad og positiv, sier Lundgren.

– Mye har hendt i de skandinaviske kongehusene de siste 20 årene. Både Danmark og Norge har opplevd kongelige skilsmisser, og tidligere hadde det ikke vært mulig for Mette-Marit (enslig mor), Daniel (personlig trener) og Sofia (glamourmodell) å bli medlemmer av kongehusene. Men mye har skjedd, og de nye medlemmene har utviklet kongehusene, sier kongeeksperten.

Han er litt overrasket over at prinsessens nye kjæreste har vakt så mye diskusjon.

– Nordmennene bør ha blitt vant med Märthas valg i livet, og jeg synes hennes nye kjærlighet passer veldig til hennes personlighet, sier Roger Lundgren.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!