Aktuelt

Suksess for Amnesty og Tise: 65.000 har engasjert seg i Signaturkolleksjonen

Amnesty, Tise og noen av Norges største influencere opplever stort engasjement rundt kampen for abortrettigheter i Argentina.

Publisert Oppdatert

Amnesty og Tise har gått sammen og utviklet den såkalte #signaturkolleksjonen sammen med Sigrid Bonde Tusvik, Pia Tjelta, Julie Bergan, Jenny Skavlan, Kristine Ullebø, Maria Mena og flere av landets største influensere.

Moteprofilene har hentet klær fra sine egne garderober og satt dem sammen til 17 plagg.

Det er ikke mulig å kjøpe klærne i kolleksjonen for penger. I stedet har Amnesty og Tise bedt om signaturer som støtter kampen for trygg og lovlig abort i Argentina, der jenter helt ned i 10-års alderen blir tvunget til å bære frem barn etter voldtekt.

Så langt har omkring 65.000 signert kampanjen. Alle signaturene sendes til argentinske politikere.

– Dette er fantastiske nyheter som gir oss nye krefter i innspurten. Vår ambisiøse målsetning om å nå 60.000 signaturer ble nådd på litt under én uke. Med disse flotte jentene på laget og fem dager igjen av aksjonen tar vi fatt på drømmen om å klare 90.000 signaturer, som vil være all time high for Amnesty International i Norge, sier Ingvild Gjone Lyberg, assisterende generalsekretær i Amnesty International Norge.

Pssst! Har du fått med deg blogginnlegget til Christina Fraas aka Kirsebærhagen om innskrenkninger i abortloven? Les det her: Innlegget som nådde 800.000 på to dager

DONERTE: Kristine Ullebø er en av moteprofilene som har donert et plagg til #signaturkolleksjonen.
DONERTE: Kristine Ullebø er en av moteprofilene som har donert et plagg til #signaturkolleksjonen.

Der det finnes håp

Hver tredje time blir et barn født av en mor mellom 10-14 år Argentina. Det er en av hovedgrunnene til at Amnesty har valgt å fokusere på akkurat dette landet.

Ingvild Gjone Lyberg, assisterende generalsekretær i Amnesty International Norge.
Ingvild Gjone Lyberg, assisterende generalsekretær i Amnesty International Norge.

- Det sier jo ganske mye. Det er ekstremt mange aborter i Argentina fordi det er mange uønskede svangerskap. Grunnen til dette er fordi det er mange jenter som ikke vet hvordan svangerskap oppstår. Vi i Amnesty har møtt så mange jenter som er helt uvitende om at man kan bli gravid av å ha sex. Vi prøver alltid å sette inn støtet der vi tror det er en mulighet til å få til en endring. Nå er det Argentinerne selv og Amnesty sin nasjonale avdeling i Argentina som sier at de tror at de kan få til endring til neste år med litt hjelp fra oss.

Kleshengeren

Argentina har en av verdens strengeste abortlover. Det betyr likevel ikke at abortene skjer i trygge omstendigheter.

– Selv om Argentina har strenge abortlover, fører det ikke til færre aborter, men ulovlige og farlige aborter. Et av de mest kjente redskapene knyttet til ulovlig abort er kleshengeren. Når man ikke har noe valg, bruker man det man har, sier Lyberg.

- En kleshenger skal aldri være en utvei og skal kun brukes til å henge klær på. Det er det den betyr for oss og det er det vi ønsker å formidle til resten av verden gjennom denne kampanjen, sier Victoria Terese Hauk, markedssjef i Tise.

Abort er kriminalisert i Argentina bortsett fra når det dreier seg om medisinske grunner, fare for liv eller helse eller hvis graviditeten er et resultat av voldtekt og/eller incest. Likevel er det vanskelig for kvinner og jenter å få utført abort selv i tilfeller som dette, ifølge Amnesty.

Victoria Terese Hauk, markedssjef i Tise forteller om samarbeidet med Amnesty.
Victoria Terese Hauk, markedssjef i Tise forteller om samarbeidet med Amnesty.

Slik kan du gi din signatur til kampanjen:

1. Like et plagg fra #signaturkolleksjonen på en av moteprofilene sin Tise-konto.

2. Signer kampanjen gjennom Tise eller ved å sende en SMS med ARGENTINA «navnet ditt» til 2115.

3. Du er da med i trekningen om ett av plaggene, som deles ut 10. juni. Så langt har ca 65.000 signert kampanjen. Alle signaturene sendes til argentinske politikere.

Side2 eies av Egmont Publishing. Vi gjør oppmerksom på at Kristine Ullebø, som er en av influenserne som medvirker i kampanjen, også er en av Egmonts profiler.

Kilder: Amnesty og Tise.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!