Foto: Kjersti Westeng (Mediehuset Nettavisen)

Sophie Elise snakker ut om det intime bildet som ble spredd på nett

- Det verste jeg har opplevd i hele mitt liv.

Publisert

(SIDE2): Blogger Sophie Elise Isachsen (21) opplevde i januar det hun selv beskriver som det verste hun har opplevd: Et bilde av intim karakter ble spredd på nett.

LES også: Emma (23) sprer nakenbilder av seg selv

Det hun opplevde i etterkant gjorde at hun ikke orket gå ut av leiligheten, og nå går hun ut i media i håp om å få skjerpet rettspraksisen på området.

- Først ville jeg ikke se bildet, men jeg forsto etter hvert at jeg måtte. Jeg var så sint på alle som spredte det, og på folk som sa at dette var «min egen feil fordi jeg hadde latt noen ta sånne bilder». I mitt tilfelle er bildet tatt uten tillatelse. Men det er ikke poenget. Jeg har tatt lettkleddbilder tidligere og sendt i fortrolighet til en privatperson. Og det bør være lov. Å spre bilder av andre er en helt annen sak, så denne «slutshamingen» av meg som person, har vært grusom, forteller hun til VG.

Hun sier videre at hun følte på skam, og at hun var redd hva bildet kunne ha å si for fremtidige jobber og kjærester. Bildet ble spredd på nettet, og dukket opp både i sosiale medier og nettsider med flere tusen brukere.

LES også: Prøver ut nye våpen i kampen mot nettrollene

Foto: Lise Åserud (NTB scanpix)

Å spre bilder av andre på den måten er ulovlig, men Isachsen sier det har vært vanskelig å nå frem med det. I samråd med sitt management, anmeldte hun saken til politiet. Samtidig kontaktet de flere som hadde spredd bildet i et forsøk på å stoppe det. Sophie Elise forteller at de unge var det enklere å få til å forstå, enn voksne.

- Disse var det nytteløst å snakke med. Mens ungdom stort sett innså at de brøt loven, ble de voksne rasende og slo i bordet med ytringsfrihet. De tror de kan si og dele hva de vil, selv om vi forklarte at det er straffbart å dele bilder av andre uten samtykke.

Sophie Elise Isachsen på rød løper før utdelingen av Spellemannprisen 2015.
Sophie Elise Isachsen på rød løper før utdelingen av Spellemannprisen 2015. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

LES også: Unge menn Facebook-mobbes mest

Flere vitner ble kalt inn til avhørt, men saken ble likevel henlagt med begrunnelsen bevisets stilling. Det frustrerer bloggeren, som sier dette er det verste hun har opplevd i sitt liv. Hun ble forsøkt presset for penger, og hun sier at enkelte i media var svært pågående.

Sophie Elise har tidligere i år skrevet om det å bli trakassert på nett, mange av dem ikke eldre enn 12-13 år.

- Hver eneste dag får jeg stygge meldinger i innboks på facebook, innboks på instagram, under instagrambildene mine og på mail. Det er jo ikke noe sjokkerende og jeg blir til tider litt imponert av at folk tør, og forbauset over deres idioti, og underholdt av diskusjonene under mine egne bilder, startet hun innlegget med, og fortalte videre at hun hadde kontaktet foreldrene til de yngste, for å bevisstgjøre dem om nettmobbingen.

(function(d, s, id){ var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0], p = (('https:' == d.location.protocol) ? 'https://' : 'http://'), r = Math.floor(new Date().getTime() / 1000000); if (d.getElementById(id)) {return;} js = d.createElement(s); js.id = id; js.async=1; js.src = p + "www.opinionstage.com/assets/loader.js?" + r; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'os-widget-jssdk'));