Foto: Privat (Privat)

- Småbarnsforeldre bør ikke jobbe 100 prosent

- Min karriere er mine barn, sier Trine Lise (26).

Publisert

Den siste tiden har Nettavisen NA24 satt fokus på de store forskjellene mellom norske menn og kvinners innvestering av tid i arbeidslivet.

Tidligere denne uken la NOH-sjef, Kristin Skogen Lund, fram en undersøkelse som viser at menn i snitt jobber 6, 5 timer mer enn kvinner i uken. Samtidig oppfordret hun kvinner til å jobbe mer, og hun fikk støtte fra shippingdronningen, Elisabeth Grieg, som uttalte at kvinner har en plikt til å bidra til verdiskapningen i Norge.

- Jeg synes ikke at småbarnsforeldre bør jobbe 100 prosent, for barna trenger tryggheten av å vite at mamma, og eventuelt pappa, er der for dem. Det er barna som kommer i første rekke, og ikke jobben. Det er ikke godt for et barn å oppleve at foreldrene må jobbe overtid og ikke har tid til dem når de trenger det mest, sier hjemmeværende trebarnsmamma, Trine Lise Jacobsen (26), til Nettavisen NA24.

- Uglesett
I dag deltar 68 prosent av kvinnene i arbeidslivet mot 74 prosent av mennene. Mens 41 prosent av kvinnene jobber deltid, gjelder dette bare 14 prosent av mennene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Trine Lise har ikke vært i jobb siden hun gikk ut i fødselspermisjon med sitt første barn i 2008, og hun har aldri kombinert karriere og mammarollen.

- Jeg synes det er herlig at min karriere er mine barn, sier Trine Lise, som mener det må være opp til den enkelte hvor mye de ønsker å jobbe.

- Jeg mener at de som vil jobbe 100 prosent kan gjøre det, og hvis man vil jobbe 20 til 50 prosent bør man få lov til det - uten at det skal bli uglesett. Alle er ikke like, påpeker den 26 år gamle trebarnsmoren og bloggeren.

- Vi har satt barn til denne verden
Selv har Trine Lise valgt bort jobb og karriere fordi hun føler det mest riktige valget for henne, og hun forklarer at hun selv har sett med skrekk og gru hvordan små barn tilbringer opp til ni timer i barnehagen hver dag. Slik vil hun ikke at sine barn skal ha det.

- Jeg kunne aldri sendt barna i barnehagen før de er fylt tre år, sier Trine Lise, som understreker at det er viktig for henne at barna føler trygghet og er vel viten om at hun alltid er der for dem.

- Vi har satt barn til denne verden og da vil jeg oppdra dem selv og ikke ha dem i barnehagen fra klokken 7 til 17. Det er ingen voksne som har den arbeidstiden engang, men av en eller annen grunn mener noen at barn har godt av det, men det har ingen barn godt av, sier Trine Lise som mottar kontantstøtte.

- Kontantstøtten er ikke den avgjørende faktoren for at jeg er hjemme. Jeg har vært hjemme i snart et og et halt år uten den. Men den er et gledelig tilskudd den tiden man har den. Men jeg hadde vært hjemme uansett om den hadde vært der eller ikke.

- Det er forferdelig
En undersøkelse, gjennomført av Julian Vedeler Johansen, stipendiat for Institutt for Økonomi ved UiB, og postdoktor Katrine Vellesen Løken, viser at kontantstøtte og overgangsstønad har hatt en negativ effekt på utviklingen i likestillingen. Tidligere i år uttalte forskerne til uib.no at kontantstøtten øker sannsynligheten for at mor er utenfor arbeidslivet og tjener dårligere.

Nikita-gründer, Inger Ellen Nicolaisen, gikk tidligere denne uken hardt ut mot kontantstøtteordningen. Hun uttalte til Nettavisen NA24 at dagens innretning ikke henger på greip, og at man burde premiere de som velger å gå ut i arbeid fremfor dem som velger å være hjemmeværende.

Les også:- Kontantstøtteordningen henger ikke på greip

Trine Lise synes dagens ordning fungerer bra.

- Jeg synes det er forferdelig at de vurderer å fjerne kontantstøtten. For flere jeg kjenner er den med på å bidra til at de kan gå hjemme seks til tolv måneder ekstra, og det har foreldre og barn virkelig godt av, mener hun.

- Helsestasjonen er litt på
- Møter du fordommer fordi du har valgt å være hjemmeværende?

- Helsestasjonen er litt på det at man bør ha dem i barnehagen, men fastlegen er så fornøyd med at jeg har de hjemme. Det er veldig lite jeg merker til fordommer, svarer Trine Lise, som planlegger å jobbe deltid når barna blir større.

- Ja, jeg kommer til å jobbe litt når de blir større. Når alle barna er skolebarn kunne jeg kanskje tenkt meg å jobbe cirka 50 prosent fram til de går på ungdomsskolen. Og da kunne jeg tenkt meg å gå opp til 80 prosent. Men ikke mer, for meg er det viktigst at familien har det best.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!