BARNEBRUDEN THEA ble en kjempesuksess for Plan Norge, og satte et hyperaktuelt fokus på barnebruder.
BARNEBRUDEN THEA ble en kjempesuksess for Plan Norge, og satte et hyperaktuelt fokus på barnebruder. Foto: Blogg.no

Slik skapte de barnebruden Thea

Plan visste tidlig at Thea (12) ikke burde være norsk.

Publisert

(SIDE2): I helgen gikk Norges første barnebryllup av stabelen. Der skulle den norske jenta Thea (12) gifte seg med Geir (37) i Kulturkirken Jakob. En rekke notabiliteter og kjente personer var i bryllupet, som i siste øyeblikk ble stoppet av Shorna fra Pakistan, som gikk frem og ba Thea si nei.

LES MER:Thea (12) sa nei til Geir (37)

Bryllupet på FNs internasjonale jentedag var enden på en månedslang kampanje som først skapte ramaskrik da bloggen Theasbryllup ble lansert.

LES MER:Massive reaksjoner etter at «Thea (12) skulle giftes bort»

Kontaktet politi og barnevern

Det første innlegget som tilsynelatende var skrevet av en 12-årig norsk jente handlet om hester og sånn – og forresten så skulle hun snart gifte seg.

Bloggen ble frontet av flere kjente bloggere, deriblant Fotballfrue. Og det var først noen timer etterpå, da noen lesere hadde kontaktet både barnevern og politi, at det ble avslørt at Plan Norge sto bak.

Foto: Blogg.no

Kampanjen var et resultat av seks måneders lang jobb i forkant av Plan Norge, PR-byrået Trigger og Blogg.no.

Hovedideen var å ta denne tematikken til Norge fordi alle som jobber med bistand vet hvor vanskelig det er å relatere seg til den brutale virkeligheten som er langt unna oss selv, sier Preben Carlsen i Side2.

PREBEN CARLSEN i Trigger var en av mange som skapte Theas bryllupsblogg og kampanjen rundt barnebruder.
PREBEN CARLSEN i Trigger var en av mange som skapte Theas bryllupsblogg og kampanjen rundt barnebruder. Foto: Trigger

Liknende stunt

Carlsen sier at Plan i Frankrike gjorde et liknende stunt i 2010 der et fotografi av en barnebrud og en eldre mann utenfor en fransk kirke satte sinnene i kok.

-Men vi hadde lyst til å ta det lenger ved å gå inn i hodet til denne jenta som tvinges inn i en voksen verden. Bloggplattformen er i så måte unik fordi hele formatet handler om liv, betraktninger og å bli kjent med bloggeren. Vi ønsket at folk skulle bli kjent med Thea.

Etter nøye casting valgte Plan Norge en 12 år gammel svensk jente til å være Thea.

- Jeg ble med fordi jeg synes det er viktig. Barnebryllup bør ikke finnes, forteller «Thea», hvis virkelige navn er Maja Bergström (12), til Side2.

LES MER:- Jeg er nok verdens mest upopulære «Geir»

- Vi antok det ville bli veldig mye oppmerksomhet rundt henne, og fant det fornuftig at hun ikke var i Norge, sier Carlsen.

Foto: Bjørn Skomakerstuen (Nettavisen)

Noe av utfordringen for de voksne kampanjemakerne var å lage en blogg som så ut som den var skrevet av en 12-åring. Blogg.no var svært deltaktig i å skape den troverdig.

- Vi hjalp dem med å realisere kampanjeideen. Vi var med i konseptuelle møter hvor måten dette skulle struktureres på blogg.no ble etablert og fulgte og bidro i produksjonen av kampanjen fra før sommeren til lansering. Vi bidro med å lage bloggene slik at de fremsto som ekte og troverdige, og ga av vår know how. Alle forhold, inkludert eksponering på blogg.no, hosting og linjekost, er gjort pro bono, sier daglig leder i blogg.no, Kjetil Manheim.

Daglig leder i blogg.no Kjetil Manheim var rådgiver for Theas bryllupsblogg og stoppbryllupet.
Daglig leder i blogg.no Kjetil Manheim var rådgiver for Theas bryllupsblogg og stoppbryllupet. Foto: Alexander Winger (Mediehuset Nettavisen)

Tekstene ble skrevet av en skoleklasse på Sagene skole i Oslo på 14 år.

- Vi har ingen 12-åringer på kontoret, for å si det sånn, og blant annet lærte de oss at voksne har et mer distansert forhold til språket. «Vi snakker med hele oss, vi», sa de, forteller Carlsen.

Til slutt ble det hele knyttet sammen med stoppbryllupet.no der man kan lese fire bloggere fra tidligere barnebruder og jenter som holdt på å bli giftet bort.

-Det som var viktig hele veien var at bloggen til Thea skulle reflektere virkeligheten som de unge jentene ute i felten må forholde seg til. Det å måtte slutte på skolen, det å frykte bryllupsnatten, det å frykte tidlig graviditet og farlige svangerskap – og ikke minst det overordnede at i det øyeblikket du blir giftet bort når du er 12, 14 eller 16 år så skjer det noe med fremtidsdrømmer, sier kampanjeleder i Plan Norge, Gørill Husby Moore til Side2.

39.000 jenter blir giftet bort hver dag.

- Går du inn i et skoleklasse i første klasse, er det like mange jenter som gutter. I samme klasse på sjette til syvende trinn, så er veldig mange av jentene har forsvunnet fra skolen fordi fattigdommen har gjort at familiene har måtte gifte dem bort, sier Husby Moore.

Foto: Plan Norge

- Mer brutalt i virkeligheten

Plan har gjennomført intervjuer med de fire jentene som har blogger for stoppbryllupet.no

-De historiene de forteller er ekstremt dramatiske, det er en brutalitet som ikke speiles i Theas blogg, men Theas blogg speiler den virkeligheten de jentene går gjennom. Derfor var det viktig at samarbeidet med 14 år gamle jentene på Sagene skole slik at de fikk komme sitt barne- og ungdomsperspektiv i bloggen til Thea, sier Gørill Husby Moore.

Theas bryllupblogg har vært og er fremdeles en av de mest leste bloggene på Blogg.no. I helgen støttet også 7500 kampanjen i sosiale medier ved at de publiserte #stoppbryllupet simultant på Facebook og Twitter. Dette nådde over 3,6 millioner bare lørdag.

I skrivende stund har Theas blogg 1 962 044 sidevisninger og Stoppbryllupet: 646 260.

Vil du lese flere saker fra Side2? Lik oss gjerne på Facebook!